Tele van Németország magyar orvosokkal – és tényleg van, aki kalandvágyból ment oda

Nehéz ma már olyan német kórházat találni, ahol nem dolgozik legalább egy magyar orvos, ápoló vagy más egészségügyi szakdolgozó. A szövetségi orvosi kamara adatai szerint az elmúlt 6 évben megháromszorozódott a magyar orvosok száma.

A két országban az orvoshiány mértéke nagyjából hasonló: míg Magyarországon egy orvosra átlagosan 260, addig Németországban 220 lakos jut, ott is főleg a vidéki városokban hiányzik a munkaerő. Csak míg itthon erre inkább összevonás vagy bezárás a válasz, Németországban a vidéki kórházak azon dolgoznak, hogy vonzóbb munkahelyek legyenek – írja a Hír TV.

A csatornának nyilatkozó egyik orvos, Hidas Tamás 2011-ben, rögtön a diplomaszerzés után ment ki Németországba. Most sebész-szakorvosjelöltként dolgozik egy Berlin melletti klinikán. Ő már az egyetem alatt tanult Németországban, de végül a kalandvágy vitte ki.

Hírdetés

Egy másik orvos, Szakács Miklós azt mondta, a legfőbb indok Magyarország ellen a hálapénz volt, amit megalázónak tart, de úgy gondolta, egy német kisváros kórházában több lehetőséget is kap kezdőként. A Németországban dolgozó magyar orvosok Facebook-csoportjának létszáma már 2014-ben átlépte az ezer főt, Miklós ennek "örömére" megrendezte az első országos találkozót Frankfurtban, ami azóta hagyománnyá vált.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »