Tekintsen bele Ön is a Valutaalap varázsgömbjébe!

Tekintsen bele Ön is a Valutaalap varázsgömbjébe!

Beválik a jóslatunk, de ettől persze annyira nem vagyunk boldogok. Az idei év egyik kulcskifejezése lesz az olcsó olaj. Készülnek is a nagyhatalmak, ugyanakkor már a Valutaalap is kinyújtotta undorító csápjait a vesztesek „megsegítésére”.
 

Azoknak a híres-neves londoni pénzügyi elemzőknek 2016-ra szóló pénteki előrejelzéseikben sikerült némi ellentmondásba keveredni önmagukkal, ugyanakkor elég aggasztó képet festettek le:

a világgazdaság egészét az idei év végére robusztus növekedéshez segítheti az olcsó olaj, az olajárzuhanás ugyanakkor olyan súlyos pénzügyi gondokat okozhat egy vagy akár több feltörekvő gazdaságban, hogy ezek végül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhatnak.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) előrejelzésében azt jósolja, hogy az olcsó élelmiszer, az olcsó üzemanyag és a zuhanó energiaszámlák

„új életre kelthetik a globális fogyasztót”,

és az év végére a világgazdaság növekedése megközelítheti a „boom” kifejezéssel jellemezhető ütemet.

A ház kiemeli ugyanakkor, hogy a világgazdaság várhatóan az idén is „negatív lendületet” kap olyan nagy feltörekvő gazdaságoktól, mint Kína és Oroszország.

Ezzel párhuzamosan más citybeli elemzői vélemények szerint

további nagy feltörekvő gazdaságok is komoly válságkockázati forrássá váltak, elsősorban a zuhanó nyersanyagárak miatt.

Hírdetés

Már feni a fogát a Valutaalap

Martin Wolf, a Financial Times vezető gazdasági kommentátora a londoni üzleti napilap online kiadásának pénteken ismertetett videoelemzésében például kijelentette:

2016-ra szóló előrejelzésének egyik fő eleme az, hogy a világ húsz legnagyobb gazdaságának csoportjából (G20) legalább egy feltörekvő gazdaság az IMF-től lesz kénytelen pénzügyi mentőcsomagot kérni az év során.

Wolf szerint

a nagy feltörekvő gazdaságok széles körében meglehetősen súlyos recessziós kockázatok halmozódnak, és ebben a környezetben fennáll annak a rizikója is, hogy a térség legalább egy, de akár több gazdaságában is súlyos pénzügyi és fizetésimérleg-válság alakul ki.

Az MTI idézi Financial Times vezető elemzőjét, aki szerint

„meglepő lenne”, ha közülük legalább egy nem kényszerülne rá a valutaalap segélycsomagjának igénybevételére.

Martin Wolf hangsúlyozta, hogy

az IMF-nek rengeteg pénze van, és készséggel segítene.

Lám, a csapda készen áll, már csak az a kérdés, ki sétál bele a kelepcébe.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »