Tekeredik Martin Schulz, Kanzler akar lenni

Tekeredik Martin Schulz, Kanzler akar lenni

Az Európai Parlament (EP) hírhedten alulképzett elnöke, Martin Schulz uniós pozíciója helyett inkább otthon ülne be a tutiba. Indulna a német választásokon és nem éri be a közélet által neki már nagylelkűen megítélt külügyminiszteri poszttal: ő akar lenni az SPD kancellárjelöltje Angela Merkellel szemben.

Az eddig sem volt titok, hogy az EP nyolc általáonst végzett szociáldemokrata elnöke hamarosan otthagyja Brüsszelt – ahol egyébként komoly befolyási hálót épített ki magának -, azt viszont csak találgatni lehetett, hogy mi lesz a következő állomás az ambiciózus szocdem politikus számára.

Schulz azonban a Politiconak megerősítette: Észak-Rajna-Vesztfáliában kíván indulni a képviselőségért, és bízik benne, hogy pártlistáról bejut a Bundestagba.

A közelmúlban felröppent találgatásokkal ellentétben azonban, miszerint ő lehet az SPD által delegált új külügyminiszter, sokkal nagyobb célt tűzött ki maga elé:

kancellárjelöltként szeretne indulni Angela Merkellel szemben.

Ezzel teljesülhet is a parlamenten kívüli jobboldali ellenzék, az Alternatíva Németországnak (AfD) vágya, hiszen ők azt tartanák szerencsésnek, ha az általuk csak a “a hanyatlás Németországának álompárjaként” emlegetett Merkel-Schulz duó ellen indulhatnának a jövőre esedékes választásokon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »