Teherán: az EU lábon lövi magát, ha terrorszervezetté nyilvánítja a Forradalmi Gárdát

Teherán: az EU lábon lövi magát, ha terrorszervezetté nyilvánítja a Forradalmi Gárdát

2023. 01. 19.

Az Európai Unió “lábon lövi magát”, ha felveszi a terrorszervezetek listájára az iráni Forradalmi Gárdát – figyelmeztetett csütörtökön az ország külügyminisztere, Hoszein Amirabdollahián.

“Többször mondtuk már, hogy a Forradalmi Gárda hivatalos és szuverén szervezet, amelynek fő feladata Irán biztonságának fenntartása. Az Európai Parlament által, a gárda terrorszervezetként való feltüntetése olyan, mintha Európa szánt szándékosan lőné lábon magát” – mondta az iráni külügyminiszter.

Hírdetés

Az Európai Parlament szerdán felszólította az Európai Uniót, hogy az iráni tüntetőkkel szembeni elnyomás, valamint Oroszország drónokkal való ellátása miatt nyilvánítsa terrorszervezetté a Forradalmi Gárdát – közölte az MTI.

“A diplomácia világában tiszteletben kell tartani a kölcsönös biztonságot és erősítenünk kell a kölcsönös bizalmat, ahelyett, hogy a fenyegetőzés és a barátságtalan lépések nyelvén beszélnénk. A gárda elkönyvelése esetén terrorszervezetként Irán meg fogja tenni a szükséges lépéseket” – mondta Amirabdollahián.

Iránban 2022 szeptemberében kezdődtek óriási tiltakozások, miután az erkölcsrendészet őrizetében meghalt a 22 éves, kurd származású Mahsza Amini, akit szemtanúk szerint összevertek.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »