Tegnap este nagy csendben és kis híján szétesett a szlovák kormány?

Tegnap este nagy csendben és kis híján szétesett a szlovák kormány?

Miután Igor Matovič tegnap késő este megerősítette, újabb országos tesztelésre készülhet Szlovákia lakossága, az első sokk után bizonyára sokakban felmerült a kérdés, mit szólnak ehhez a koalíciós partnerek, akikkel az elmúlt napokban egyébként sem túl rózsás a kormányfő viszonya.

A Matovič által mostanában csak Ricsiként emlegetett Richard Sulík vezette SaS-szel már szinte megszokott az állandó koalíciós csatározás (írtunk róla eleget, forgattunk is róla, jó szívvel ajánljuk megtekintésre a Nagyító, illetve a Címlapsztori vonatkozó adásait), néhány napja azonban új frontvonal nyílt az eddig is alaposan igénybevett csatatéren. Most a főügyész-választásból lett konfliktus. Bár koalíciós válságnak, már csak Matovič vérmérséklete miatt is, túlzás nevezni a kialakult helyzetet, tegnap délután a kormányfő közölte:

Néhány órával ezelőtt a kormányfő gyakorlatilag közösségi oldalán ismerte el, a szakadék széléről rántották vissza a koalíciót, mely a továbbiakban csak úgy tud működni, állítja, ha a konfliktust ezentúl nem viszik ki a nyilvánosság elé. A bejegyzésből kiderül, a koalíciós tanács ülésén komoly vita alakult ki, (vélhetően) abból, hogy Igor Matovič és köre újabb országos tesztelést (teszteléseket) szorgalmaz. A miniszterelnök végül elnézést kért partnereitől, sőt tulajdonképpen az ország lakosságától is, közölte, ezentúl jobban odafigyel arra, ne reagáljon minden egyes “szúrásra”, a konfliktusokat barátian rendezik majd, zárt ajtók mögött, a megegyezésre törekedve. Az olvasóban joggal merül fel a kérdés, erre miért kormányzása nyolcadik hónapjában kellett rádöbbennie az ország miniszterelnökének?!

A koalíciós tanács éjszakába nyúló ülésén valaminek történnie kellett, amiért Igor Matovič délután még azt írta a Facebookon:

A koalíció jövője persze nem csak rajta múlik, mindenesetre sokatmondó tény, hogy egyelőre semmi nem szivárgott ki arról, mi válthatta ki Matovičban az újabb fenyegetést. A miniszterelnök egyébként az elmúlt hetekben nem először jelenti be, kész távozni a kormányból, de üres fenyegetésnél messzebb még nem jutott. Október elején például a DenníkN műsorában közölte, még egyszer nem vállalná a feladatot, általunk is szétcikizett angol nyelvű videójában pedig arról beszélt, szinte biztos, hogy most először és utoljára ül a miniszterelnöki bársonyszékben.

Hírdetés

Volt, hogy egy napra kettő is jutott a fenyegetésből. Tegnap például, a főügyész-választás kapcsán és a már emlegetett éjszakázós kormányülésen is belengette távozását. 

Nem lehet véletlen az sem, hogy úgy a Sme rodina, mint a Za ľudí képviselőitől nem érkezett különösebb reakció a kormányfői kijelentésekre. Peter Pčolinský (Sme rodina) frakcióvezető szerint minden lényeges ott van Matovič bejegyzésében, Veronika Remišová kormányfő-helyettes pedig, aki egyben a Za ľudí elnöke is, úgy fogalmazott

Hideg fejre és összetartásra viszont igen, s ez épp úgy érvényes a kormányra, mint a társadalomra – közölte.

Richard Sulík az elmúlt néhány hétben úgy tűnik belátta, sokkal jobban jön ki a közte és a kormányfő között már hónapok óta zajló konfliktusból, ha hagyja, Matovič vigye a prímet. Sulík valószínűleg abszolút tudatosan, politikai okokból sem reagál az utóbbi hetekben a miniszterelnök kóstolgatására. Matovič emlékezetes napernyős bejegyzését (amelyben azzal vádolta meg Sulíkot, hogy Dubajból sikerült megfúrnia az esedékes enyhítéseket) például annyival intézte el, a hátán fát is lehet vágni, ha végül az lesz, amit ő akar. 

Legyen bármekkora színész vagy primadonna is Igor Matovič, zárásul muszáj leszögeznünk, döntéshozónak, függetlenül attól párttitkár, miniszterelnök vagy lakóbizalmi volt-e az illető, még soha nem kellett ilyen nehéz időszakban helytállnia. Nem csak a kormányfő, az egész ország, mindannyiunk érdeke, hogy Matovič minél jobban végezze a munkáját. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »