Technikai hiba miatt zuhanhatott le az orosz utasszállító

Egyetlen túlélőt sem találtak az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító roncsainál – közölték egyiptomi illetékesek. Kairói biztonsági források szerint nem lőtték le a gépet. Vlagyimir Putyin nemzeti gyásznapot hirdetett és elrendelte, hogy egy mentőalakulat utazzon a katasztrófa helyszínére. Az utasszállító fedélzetén 224 személy volt – többségük orosz turista, köztük 17 gyermek. A gép a Vörös-tenger partján lévő Sarm es-Sejkből tartott Szentpétervárra, amikor nem sokkal a felszállás után nyoma veszett.

Az egyiptomi kormányfő válságtanácskozást tartott, külön egységet állított fel a történtek kivizsgálására.

„A polgári repülési minisztérium csoportja a helyszínen van, és megkezdi a vizsgálatot. Az orosz féllel folyamatos kapcsolatban állunk, ahogy az orosz nagykövettel is” – mondta az egyiptomi kormányfő, Seríf Iszmáíl.

Az orosz elnök részletes vizsgálatot rendelt el. Vlagyimir Putyin utasította a katasztrófavédelmet, hogy küldjenek ki mentőalakulatot a helyszínre.

Hírdetés

„A Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának két Il–76-os és egy Bi-200-as gépe készen áll, hogy orvosi felszereléseket és szükséges felszereléseket szállítson a helyszínre” – mondta az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának helyettes vezetője, Alekszej Szmirnov.

Közben kiderült, hogy a gép pilótája műszaki problémát jelentett, majd megpróbált kényszerleszállást végrehajtani. Ezért Pető György pilóta szerint kizárható, hogy merénylet történt volna.

A repülő útvonalát követő rendszer adataiból az derül ki, hogy a gép körülbelül 9 ezer méteres magasságban hirtelen lelassult, de ezt egy magyar repülős magazin vezetője szerint sem indokolhatta a hajtómű kigyulladása és leállása.

„Az, hogy ilyen gyorsan lelassul a gép, egy hajtóműhiba nem indokolja. Kísértetiesen hasonlók ezek az adatok a 2009-es Air France repülőgép esetéhez, amely az Atlanti-óceán fölött hasonlóan járt” – mutatott rá Kővári László, az Aranysas magazin főszerkesztő-helyettese.

Egyiptomi biztonsági források kizárták, hogy lelőtték volna az orosz utasszállító repülőgépet. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértó sem tartja valószínűnek, hogy a Sínai-félszigeten tevékenykedő radikális fegyvereseknek köze lett volna a tragédiához.

A gép feketedobozait megtalálták, ezek elemzéséből minden részletet kiderül. Az orosz Metrojet légitársaság lezuhant gépe 18 éves volt, ami nem számít öregnek, ez a típus viszonylag biztonságosnak számít.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »