Technikai csodát találtak a Balatonban

Technikai csodát találtak a Balatonban

A Balatonba zuhant magyar Messerschmitt-vadászgép iránytűje még a mai napig is pontosan működik. A gépet 1944-ben lőtték le az amerikaiak.

Ahol arról az Infostarton már többször beszámoltunk egy 1944-ben, légi harc során a Balatonba zuhant magyar repülőt emelnek ki a tóból. Nem egyszerre, hanem több lépcsőben.

A honvedelem.hu most újabb technikai érdekességről számolt be. A feltárási munkálatok október 12-ei napján a felszínre hozott műszer még mindig működik. Erről videofelvétel is készült.

Hírdetés

Ami talán még ennél is lényegesebb – teszik hozzá, hogy a 80–180 centiméteres iszapréteg borította roncs darabjai közül előkerült a motor egyik darabja, rajta vörössel pedig a gép oldalszámának egy része látható. A tárgyi bizonyítékok alapján is egyre valószínűbb a korábbi feltételezés, miszerint a 21 éves korában hősi halált halt Beregszászi Sándor szakaszvezető vadászgépét találták meg a kutatók.

A munkálatokat meglátogatta Végh Ferenc vezérezredes, egykori vezérkari főnök is, aki érdeklődéssel hallgatta az eddig elvégzett munkáról kapott beszámolót, és további kitartást és sok sikert kívánt az állománynak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »