Teák, amelyekkel segíthetjük a fogyást

A teát nem csak kellemes íze miatt érdemes fogyasztani. Rendszeresen fogyasztásuknak ugyanis számos jótékony hatása lehet.

Ha rendszeresen iszunk bizonyos fajta teákat (lehetőleg cukor nélkül), annak számos jó hatása lehet az egészségünkre. A teafogyasztás ugyanis segíthet megelőzni bizonyos betegségek kialakulását, valamint kielégíti napi folyadékszükségletünk egy részét. A teák ezenkívül jótékony hatást gyakorolnak a mentális állapotunkra és az emésztésünkre, de akár még a fogyást is megkönnyíthetik. A Women’s Health gyűjtése alapján bemutatjuk azokat a teákat, amelyekkel a legjobban támogathatjuk a fogyást – írja a Házipatika.com.

A zöld tea nem véletlenül annyira népszerű a fogyókúrázók körében. Amellett, hogy tele van antioxidánsokkal, egy kutatás szerint 12 hét rendszeres fogyasztás után segíthet csökkenteni a hasi zsírpárnák vastagságát. Ennek az az oka, hogy olyan anyagok vannak benne, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezetben a ghrelin nevű, az éhségérzetért felelős hormon szintjét.

A fekete tea is segíthet a súlyvesztésben, és ez leginkább a koffeintartalmának köszönhető. Ettől ugyanis kicsit energikusabbnak érezhetjük magunkat, amely valószínűleg a sportolási kedvünkre is jó hatással lesz.

A fehér teáról a súlyvesztés viszonylatában kevesebb tanulmány készült, mint a zöldről és a feketéről, de vannak olyan eredmények, amelyek azt sugallják, hogy ez az ital anyagcsere-élénkítő hatással bír, így hozzájárulhat a zsírégetéshez.

Hírdetés

A gyömbérteában lévő gingerol hatékony segítség a puffadás és a hasi diszkomfortérzet ellen. Enyhítheti továbbá az emésztőrendszer gyulladásait, ezzel pedig hozzájárulhat az emésztés megfelelő működéséhez.

A matcha tea tele van antioxidánsokkal, és jelenleg a legjobb minőségű zöld teaként tartják számon. Egy kutatás pedig megállapította, hogy ha edzés előtt fél órával matchát iszunk, az hozzájárulhat a zsírsejtek oxidációjához és fokozhatja a zsírégetést. A matchában sok a koffein is, ami szintén segíthet ezekben a folyamatokban, viszont éppen ezért este már nem ajánlott a fogyasztása.

A rooibos tea is meglehetősen népszerű manapság. Egy kutatás szerint a fogyasztása erőteljesen serkentheti a cukor- és zsíranyagcserét, mégpedig a benne lévő aspalathin nevű vegyületnek köszönhetően.

Az oolong teának is tulajdonítanak anyagcsere-serkentő hatást, valamint úgy vélik, hogy a testzsír mennyiségének csökkentésében is segíthet.

A Yerba mate tea népszerűsége sem véletlen: egy tanulmány szerint fokozhatja a kalóriafelhasználást, és ezáltal hozzájárul a fogyáshoz. Ráadásul még a koleszterinszintet is csökkenti.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »