Távoznának az emberek, de lelövik őket

Távoznának az emberek, de lelövik őket

Tovább tartanak a harcok Aleppóban, ahol a kormányerők folytatják az előrenyomulást. A civilek közül többen is megpróbálják elhagyni a lázadók által ellenőrzött városrészt részt, de ez keveseknek sikerül, mert a távozni szándékozókat gyakran golyózápor fogadja, de azt nem tudni, hogy ki lő rájuk.

A felkelők által ellenőrzött városrészt hat család hagyta el,, és ment át a kormányerők által ellenőrzött területekre. A keleti városrészből érkező családokat tartományi tisztségviselők is fogadták.

Hírdetés

„Már régen ki akartunk jönni, de nem engedték meg nekünk. Az emberek távozni akarnak, de nem engedik ki őket. Ellenőrző pontot állítottak fel a frontvonaltól, és megakadályozzák az emberek abban, hogy távozzanak, és le is lövik őket” – mondta az egyik helybéli.

A szíriai kormány azzal vádolja a felkelőket, hogy a lakosságot élő pajzsként használják fel . Peter Maurer, a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke ugyanakkor a nagyhatalmakra hárította a felelősséget.

„A nagyhatalmak közötti megoszlás nyitja meg a teret mindazok előtt, akik folyatni kívánják az összecsapásokat. Ha a nagyhatalmak nem próbálnak meg nyomást gyakorolni a szemben álló felekre, ha nyitva hagyják a lehetőséget, és ha azt üzenik, hogy nem tesznek semmit, mert megosztottak – ez a konfliktus folytatását eredményezi” – hangsúlyozta Mauer.

A Vöröskereszt elnöke Moszkvába utazott, ahol az orosz illetékesekkel próbál tárgyalni az Allepóban kialakult humanitárius helyzet megoldásáról. Peter Maurer azonban korábban arra figyelmeztett, hogy a humanitárius akciók nem helyettesítik a politikai megoldást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »