Tasnádi: Kormánytagot akrtak kivégezni az elfogottak

Pintér Sándor belügyminiszter szerint nemtelen támadás érte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait. A Belügyminisztérium rendészeti államtitkárának közlése szerint pedig kormánytagot akart „kivégezni” a múlt hétvégén elfogott két férfi.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy reményei szerint a TEK-et és a rendőrséget ért „nemtelen támadás” tudatlanságból ered. A tárcavezető ezzel indokolta rendhagyó sajtótájékoztatóját, hangsúlyozva: folyamatban levő büntetőeljárásról a tárca irányítása alá tartozó rendőrség tartózkodott eddig nyilatkozni, mert nem akarta befolyásolni a büntetőeljárást, a sajtó nyilvánosságával az elkövetőket, a gyanúsítottakat és a tanúkat sem – derül ki az MTI tudósításából.

A két elfogással összefüggésben idézte Hajdu János sajtónyilatkozatát, a TEK főigazgatója azt mondta: „Mindenekelőtt hadd jelezzem önöknek, hogy két különböző esetről van szó, időben és térben is különbözik a két eset egymástól. Az egyik pénteki, a másik szombati művelet része. Ez idáig semmi nem bizonyítja, hogy a két ügy között kapcsolat van”.

A miniszter szerint a sajtóban ennek ellenére a két ügyet összemosták, „habot vertek körülötte”, a „közvéleményt félre kívánták tájékoztatni”.

„Hadsereg”

Tasnádi László államtitkár a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, kormánytagot akart „kivégezni”  a múlt hétvégén elfogott, később előzetes letartóztatásba helyezett két férfi. Azt nem mondta meg, hogy pontosan ki ellen tervezett támadást a két férfi, annyit közölt: a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

Hírdetés

Lőszer, tár, géppisztoly

Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtökön azt közölte: a november 21-én, szombaton kora délután Budapest XI. kerületében elfogott két gyanúsítottat a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte. A magyar férfiak autójában elrejtve számos lőszert, tárat, Skoda és Skorpió típusú géppisztolyt találtak és foglaltak le, majd az ügyet átadták a nyomozásra illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

Mindkét férfi büntetett előéletű, egyiküket 2015 májusában azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik pedig 2014 novemberében szabadult lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt hét és fél éves szabadságvesztés büntetéséből, így a mostani cselekményét különös visszaesőként követte el.

A vasárnap dél körül, ugyancsak a XI. kerületben elfogott négy gyanúsított ügyében a BRFK bevetési osztálya több tucat, az előzetes tűzszakértői vélemény szerint feltehetőleg világháborús páncéltörő gránátot, repeszgránátot, német tojásgránátot, lőszereket és egyéb robbanóanyag-tartozékokat foglalt le – idézte fel a fővárosi főügyész. Esetükben az ügyészség indítványát a bíróság szerdán elutasította, így mind a négy gyanúsított szabadlábon védekezik.

„Bombalabor”

Ismert, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kedden azt mondta, két csoportot fogtak el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig „bombalaborra” is bukkantak. Hajdu szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként lehetett volna (…) indítani”. Arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu János úgy válaszolt: azt kéri, a TEK erre a következő napokban adhasson választ.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki képviselői azt követelték, hogy a TEK tisztázza az ügyet, hiszen a zárt ülésen nekik adott tájékoztatás köszönő viszonyban sincs a nyilvánosságra hozott hírekkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »