Tartja korábbi véleményét a koronavírus-járvány végéről Rusvai Miklós

A nyári befejeződésnek azért vannak feltételei: például maradjon „gyengén betegítő” az omikron, és biztosítson védettséget a továbbiakra. Rusvai Miklós virológus a Blikkben megszólalt a Cipruson talált deltakron variánssal kapcsolatban, amely a delta és az omikron koronavírus-variáns kereszteződéséből jött létre.

A szakember kijelentette, ez a mutánskereszteződés nem ritka a virológiában, már a jelen járvány idején is volt ilyen. Azt is elmondta, hogy történik egy ilyen kereszteződés:

Hírdetés

„Akkor jöhet létre, ha a koronavírus két különböző típusával egyidejűleg megfertőződik valaki” – vázolta, azonban új mutáns az influenza és a koronavírus egy betegben történő kereszteződésekor nem jöhet létre, mert a két vírus genetikai anyaga különbözik. Új variánsok megjelenésére egyébként szerinte számíthatunk még.

„A mutáció és a rekombináció a két fő hajtóereje a vírusevolúciónak. Az előbbi jóval gyakoribb, és könnyebb kimutatni, ezért hallunk róla többet.” Arról, hogy az omikron tényleg az utolsó „érdemi” variáció lehet-e, mint ahogy azt korábban állította, most úgy fogalmazott: ha továbbra is erőtlen lesz a megbetegítés szempontjából, illetve az omikron által létrehozott immunitás védelmet nyújt – és nagyon elterjed -, akkor igen. „A vírus velünk marad, de egyre csökkenő mértékben okoz problémát. Olyan lesz majd, mint a nátha” – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »