Tartanak az oroszoktól, a NATO segítségét sürgetik

Szorosabb védelmi együttműködésben állapodtak meg hétfőn Vilniusban a balti államok, egyúttal a NATO jelenlétének erősítését is sürgették területükön.

Az észak-atlanti szövetség tagjai közé tartozó Litvánia, Észtország és Lettország védelmi miniszterei megegyeztek abban, mindannyian tenni fognak azért, hogy országukban nagyobb súllyal legyenek jelen a NATO biztonsági erői – ismertette a tanácskozáson elhangzottakat Juozas Olekas litván miniszter.

Olekas és két hivatali kollégája, az észt Hannes Hanso és a lett Raimonds Bergmanis a találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban erőteljes szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal, s egyúttal biztosították Párizst arról, hogy a balti államok az ENSZ, illetve az Európai Unió által vezetett missziókban való részvételük erősítésével vagy más eszközökkel készek támogatni Franciaország erőfeszítéseit a terrorizmus elleni harcban.

Hírdetés

Készek növelni a Kijevnek nyújtott segítséget

A három tárcavezető üdvözölte Montenegró meghívását a NATO-ba, valamint méltányolták az Egyesült Államok folyamatos és megingathatatlan eltökéltségét a régió biztonsága és stabilitása mellett. A balti államok védelmi miniszterei ismételten támogatásukról biztosították Ukrajna Oroszország által megsértett szuverenitását és területi integritását, és újra leszögezték, hogy készek növelni a Kijevnek nyújtott segítséget a fegyveres erők megerősítése és a védelmi szektor reformja érdekében.

A balti államok a szintén NATO-tag Lengyelországgal együtt Oroszország közvetlen szomszédságában találhatók, és Moszkvának az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt saját biztonságukat is veszélyeztetve látják. A NATO így már korábban növelte jelenlétét a régióban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »