Tartalékos állományba helyeztek egy katonatisztet, mert soron kívül olttatta be a fiát

Tartalékos állományba helyeztek egy katonatisztet, mert soron kívül olttatta be a fiát

Dorinel Duican a Védelmi Minisztérium ellenőrző testületének vezetője volt, amíg február 1-jén tartalékos állományba nem helyezték. Ezt a tárca közölte a Libertatea-val, mely az oltások körüli szabálytalanságokra kérdezett rá.

A magas rangú tiszt az oltáskampány első szakaszában olttatta be a gyerekét anélkül, hogy a fiú erre jogosult lett volna. A soron kívüli vakcina-beadás egy, a Román Hadsereghez tartozó oltóközpontban történt, a kampány első napjaiban.

A Libertatea forrásai szerint a központ dolgozóit felháborította a nyilvánvaló visszaélés, azonban nem mertek ellenállni a generálisnak. A tisztet végül Klaus Johannis államelnök és Florin Cîțu miniszterelnök döntése nyomán helyezték tartalékos állományba.

Hírdetés

A lap arról is beszámol, hogy az oltási kampány első szakaszában, 2021 januárjában 213 központot nyitottak meg az idősek és a krónikus betegek számára, illetve 340-et az egészségügyi alkalmazottak és az „esszenciális munkakörben dolgozók” számára. Mint írják, az ún. oltási fluxust, azaz a kapacitást tekintve utóbbiak álltak jobban, míg a betegek és idősek számára fenntartott központokban a fluxus 300 volt, az egészségügyi és az „esszenciális” dolgozók esetén ez elérte a 400-at.

A Recorder szerint nem egyedi esetről van szó, mint írják, „igen sok belügyi dolgozó olttatta be a rokonait” már a kampány elején.

Mint írják, március 5-éig kb. 7 ezren kaptak Romániában soron kívül oltást. Ezek közül ráadásul több mint 4 ezren a harmadik kategóriába esnek, azaz ennyien kapták meg a vakcinát a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek, illetve az egészségügyi dolgozók helyett. (libertatea.ro, recorder.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Dorinel Duican. Forrás: a Védelmi Minisztérium sajtóosztálya


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »