Tarlós elküldte a selyemzsinórt, Vitézy Dávid napjai meg vannak számlálva – már a család sem segíthet

Tarlós elküldte a selyemzsinórt, Vitézy Dávid napjai meg vannak számlálva – már a család sem segíthet

Ha Tarlós István marad Budapest főpolgármestere, akkor azért, ha leváltják, akkor pedig azért lesz vége Vitézy Dávid karrierjének a Budapesti Közlekedési Központ élén. Így érhet véget ősszel az évek óta tartó Tarlós-Vitézy-párharc.

A gyakran a nyilvánosság előtt zajló, bohózatba illő fejezetekkel tarkított konfliktus megoldását várják Tarlóstól az Origó kormánypárthoz közeli forrásai szerint a Fideszben is. Akár Vitézy elmozdítása árán is, amit a jelek szerint a BKK-vezér befolyásukat vesztő családtagjai sem tudnak megakadályozni.

Tarlós elküldte a selyemzsinórt?

A személyi kérdések jelenleg több okból sem aktuálisak, és nem időszerűek – mondta az Origó kérdésére Tarlós István. A főpolgármester az okokról nem beszélt, és azt sem kívánta kifejteni, hogyan értette legutóbbi, Vitézy személyével összefüggő nyilatkozatát, amelyet városházi források úgy értelmeztek: „sok év után megküldte a selyemzsinórt” a BKK vezérigazgatójának.

Tarlós ugyanis nemrég az InfoRádióban Vitézyről úgy beszélt, hogy nem személyi problémái vannak, hanem pusztán szélesnek tartja a BKK kompetenciáit. Ugyanakkor rögtön hozzá is tette: „ezt a céget kell egy kicsit szűkebbre alakítani, úgy, hogy akár Vitézy is megtalálja az érdeklődésének megfelelő munkát benne”.

Hírdetés

A lap forrásai szerint az önkormányzati választásig nem váltják le Vitézyt. Ez a jelenlegi közgyűlési erőviszonyok között nehéz is lenne, hiszen – egyedüli fővárosi cégvezetőként – a BKK vezérigazgatóját csak a testület hívhatná vissza, míg a többiekről a főpolgármester saját hatáskörben dönthet. Vitézy menesztését a Fidesz-KDNP mostani frakciója nem támogatná, a Jobbik pedig többször is hiába próbálkozott.

Ami pedig az új, az önkormányzati választások utáni közgyűlést illeti, talán még nehezebb lesz a helyzet, hiszen bevezetik a kettős többség elvét, tehát nemcsak számszerűen kell támogatnia a testület többségének egy ilyen személyi döntés meghozatalát, hanem szükséges, hogy a kerületi polgármesterek lakosságszám alapján is a fővárosi szavazók többségi akaratát képviseljék.

Vitézy inkább nem nyilatkozik

Ezekről a kérdésekről nem kíván nyilatkozni – zárta rövidre a témát a BKK vezérigazgatója az Origó kérdésére. Tény, hogy az utóbbi két évben időről időre felmerülő esetleges leváltása ügyében sem szólalt meg Vitézy, ahogy nem kommentálta a nyilvánosság előtt a főpolgármesterrel való vitáik állomásait sem.
A BKK vezérigazgatója egyébként sem annyira a nyilvánosság előtt reagál – például Tarlós őt bíráló szavaira. Inkább levelet ír. Némely levélváltásuk kiszivárgott már a sajtónak. Például az, amelyikben a főpolgármester arra inti a BKK-vezért, hogy fogalmazzon számára érthetőbben, mert „komplikált irományainak” lényege „olykor csak intenzív szellemi tevékenység eredményeképp hámozható ki”.

Civilből hivatásos

Tarlós és Vitézy viszonya nem volt mindig rossz, sőt. A lap forrásai nem is tudnak konkrét magyarázatot arra, hogy miért romlott el, legfeljebb a főpolgármester legendás bizalmatlanságát említik: hosszú időn át csak nagyon kevés beosztottjában tud megbízni. Amikor kinevezte a BKK élére, sokan bírálták a döntést pusztán azért, mert Vitézy még nem volt 25 éves. Tarlós azonban szokatlanul lelkes nyilatkozatban védte meg a szerinte rendkívül tehetséges és szakmailag is kiváló fiatalembert. (Sőt Tarlós István javasolta 2006 végén frakcióvezetőként az akkor 21 éves Vitézyt a BKV felügyelőbizottságába.)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »