Tárki-felmérés: Csökken a Fidesz népeszerűsége, fej-fej mellett a Jobbik és az MSZP

Tárki-felmérés: Csökken a Fidesz népeszerűsége, fej-fej mellett a Jobbik és az MSZP

Negyedéve még történelmi mélyponton volt a szocialisták támogatottsága, áprilisra viszont némileg megnőtt a szavazótáboruk és újra megközelítették a Jobbikot. Eközben a kormánypártok érzékelhető mértékben veszítettek táborukból – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

 

A Fidesz ugyan jelentősen visszaesett úgy a teljes népesség, mint a biztos pártválasztók között is, de előnye még mindig jelentős.

 

A Tárki 2016. áprilisi felmérése a teljes népesség körében.

 

A legnagyobb változás 2016 januárja és áprilisa között a Fidesz-KDNP, valamint az MSZP táborában történt: előbbi statisztikailag is jelentős mértékben csökkent, utóbbi pedig nőtt. Mindeközben se a többi párt szavazótábora, se pedig a passzív választók aránya nem változott érdemben az elmúlt negyedév alatt.

Hírdetés

 

A Tárki 2016. áprilisi felmérése a biztos pártválasztók körében.

 

Az MSZP növekedése és a Jobbik stagnálása eredményeként a jobboldali radikális párt elveszette a szocialistákkal szembeni előnye nagy részét, így áprilisra a két nagyobb ellenzéki párt közötti különbség lényegében eltűnt és statisztikai értelemben azonos szinten állnak.

A többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága lényegében nem változott, táboraikban az elmozdulás legfeljebb kerekítve éri el az 1 százalékpontnyi különbséget a korábban mértékéhez képest.

 

Forrás: Tárki


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »