Taraba reméli, hogy hamarosan sikerül megoldást találni a nagyragadozók létszámának szabályzására

Taraba reméli, hogy hamarosan sikerül megoldást találni a nagyragadozók létszámának szabályzására

A környezetvédelmi tárca vezetője, Tomáš Taraba (SNS-jelölt) úgy véli, hogy hamarosan hatékony megoldást találnak a nagyragadozók állományának szabályozására. A nemzeti igényeket európai szinten kívánja bemutatni. Erről a TASR hírügynökséget a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának (MŽP) kommunikációs osztálya tájékoztatta.

Taraba a Dubajban rendezett COP28 klímakonferencián Finnország, Észtország és Románia képviselőivel találkozott, akikkel a barnamedve-populáció szabályozását vitatták meg. Ezek olyan országok, melyek területén nagy számban élnek barnamedvék, s melyek mindegyikében a lakosság összlétszáma egytizedének megfelelő éves kvótát határoztak meg, amelyet évente szabályoznak.

Nagyon örülök, hogy tapasztalatokat cserélhettünk, amelyek megerősítik, hogy a nagyragadozók szabályozása lehetséges” – mondta Taraba.

Hírdetés

Emellett kétoldalú megbeszélést folytatott Leonore Gewesslerrel, az Osztrák Köztársaság éghajlat- és környezetvédelmi szövetségi miniszterével. A miniszter szerint Ausztria jó inspirációt jelenthet Szlovákia számára arra vonatkozóan, hogyan fejleszthető egyszerre a turizmus, a mezőgazdaság, az ipar és a természetvédelem. „A miniszter pozitívan reagált az együttműködés és egyeztetés kialakítására irányuló kérésemre, különös tekintettel a nemzeti parkok zónációjára és a környezetkímélő hulladékfeldolgozók építésére, amelyben Ausztria világelsőnek számít” – mutatott rá.

A konferencián Taraba az Európai Beruházási Bank és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség képviselőivel is találkozott. Megállapodott velük olyan fontos dokumentumok elkészítésében, amelyek lehetőséget adnak a a projektek értékelésében és finanszírozásában való technikai asszisztenciára – közölte a környezetvédelmi tárca.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »