Tapasztalt asztronauták segítségével zajlik a magyar űrhajósok felkészítése

Tapasztalt asztronauták segítségével zajlik a magyar űrhajósok felkészítése

Űrhajóstársakkal és tapasztalt asztronauták segítségével készül az űrutazásra Kapu Tibor és Cserényi Gyula, a Hungarian to Orbit (Hunor) magyar űrhajósprogram két űrhajósjelöltje, akik Houstonból, az Axiom Space Ax-4 bázisról adtak videóinterjút a Kossuth rádiónak – adta hírül a Magyar Nemzet.

Az űrhajósjelöltek kiképzése augusztusban kezdődött Houstonban, a NASA Johnson Űrközpontjában – küldetésük várhatóan jövő tavasszal veszi kezdetét.

A magyar űrhajós mellett az Ax-4 misszió négyfős legénységének tagjai lesznek még: Peggy Whitson amerikai, Shubhanshu Shukla indiai és Slawosz Uznanski lengyel űrhajósok.

Az űrhajósjelöltek elmondták, mozgalmasan telnek napjaik Houstonban, kiképzésük professzionális, időbeosztásuk jól megtervezett.

Cserényi Gyula megjegyezte, a NASA képzésének fontos eleme a hétköznapi funkciókra, például ételkészítésre, mosakodásra, mellékhelyiség használatára, pakolásra, beágyazásra való felkészítés. Ezek az alapvető, nagyon egyszerűnek tűnő dolgok fent jóval nehezebbek, egy-egy feladat elvégzéséhez 35 lépéses utasítást kaptak. Kapu Tibor úgy vélte, az a leglenyűgözőbb az egész képzésük során, hogy az evéstől az alvásig mindent újra kell tanulniuk.

Kapu Tibor elmondta, hogy

Hírdetés

a parancsnoki tisztséget Peggy Whitson tölti be, a pilóta Shubhanshu Shukla lesz, Uznanski pedig Kapu Tiborral együtt küldetés-specialistaként szolgál majd.

A képzésekről szólva Cserényi Gyula beszámolt arról is, hogy Kapu Tiborral a képzésük nagy része azonos, az összes kísérletet ő is megtanulja, hogy a küldetés alatt a Földről tudjon támogatást nyújtani.

Cserényi Gyula jövő héten vizsgázik a vészhelyzeti protokollokból, Kapu Tibor pedig a rakétával, a kapszulával és a szkafanderrel kapcsolatos képzésekkel folytatja a felkészülést.

Az Ax-4 misszió Floridából indul majd a világűrbe – a tervek szerint tavasszal – a SpaceX Falcon-9 indítórakétáján, a Dragon űrhajóegység fedélzetén, és a négy űrhajós a várakozások szerint 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A Kossuth rádió a kilövés pillanatáig követi majd nyomon a Hunor program űrhajósainak útját. A két űrhajóssal készült, több mint egyórás interjú vasárnap az Irány az űr! című műsorban hangzott el.

Magyar Nemzet/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »