Tanulmányút és tapasztalatszerzés a Nagykürtösi járás turizmusának fellendítése érdekében

Tanulmányút és tapasztalatszerzés a Nagykürtösi járás turizmusának fellendítése érdekében

Az Ipoly menti térség, azon belül is a Nagykürtösi járás turisztikai fejlesztésének előmozdítását célozta  meg a Magyar Turisztikai Ügynökség szakembereinek látogatása az említett térségben. Október 21-én a nagykürtösi székhelyű Középső-Ipoly Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség meghívására érkeztek a térségben azzal, hogy feltérképezzék a régióban rejlő turisztikai potenciált. A szakemberek többek között Alsósztregován, Kékkőben és Ipolynyéken jártak a nap folyamán.

„Komplex turisztikai fejlesztéseket előirányzó közös munka, leendő fejlesztési stratégia első lépése volt a hétfői bejárás” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Lőrincz Mária, a Középső-Ipoly Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Hozzátette: szakszerűen és külső szemmel igyekeznek tanulmányozni a turisztikai lehetőségeket.

A Nagykürtösi térség kevésbé felfedezett a turisták körében, holott itt is van mit megtekinteni.

 A turisztikai fejlesztéseket komplex stratégiák előzik meg. Ennek elkészítéséhez a térség pozitívumai mellett szembe kell néznünk a hiányosságokkal is. A térség bejárását ezen tapasztalatszerzés mentén szervezték meg

– magyarázta az igazgató.

Az új Ipoly-hidak a turizmus erősítését is szolgálják – véli Lőrincz Mária. Így a magyarországi szakemberek áthaladtak Szent-Iványi hídon, a Katalin hídon is.

A kékkői vár bejáratánál (Fotó: RRA Poiplie, Facebook)

Hírdetés

A nap első állomása Alsósztregova volt. Itt megtekintették a Madách Irodalmi Múzeumot. A vendégek bejárták az intézmény kiállítását. Meglátogatták az alsósztregovai strandot és welnessközpontot.

Felkeresték továbbá Kékkő várát, valamint a barokk kastély állandó tárlatát.  Ipolynyéken a Csernus Winery & Vineyards borászatot látogatták meg.

Emellett a község fölé magasodó szőlőhegyet is részben bejárták. Végezetül a Szent Borbála hídon át tértek haza a szakemberek. A szakemberek egy tanulmányban összegzik a hétfői nap tapasztalatait.

Az ipolynyéki borászatnál (Fotó: RRA Poiplie, Facebook)

„Komplex ízelítőt kaptak a térség kínálatából. Ugyanakkor megegyeztünk abban, hogy még visszatérnek a járásunkba” – összegezte az ügynökség igazgatója.

Jelezte: „nagyon fontos lenne, hogy a régiónak legyen egy mindenre kiterjedő komplex turisztikai elképzelése”. Továbbá felhívta a figyelmet a közös ötletelés fontosságára. A térségi stratégiák csakis közös érdekek mentén képzelhetőek el – húzta alá.

A turizmus az egyik kitörési pontja lehet a járásnak, főleg a fiatalok körében. A turizmusra épülő vállalatok nem csupán a térség értékeit mutatják be, hanem megtartó erőként, a szülőföldön maradást is szolgálják

– hangsúlyozta Lőrincz Mária.

A Középső-Ipoly Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség most először működik együtt a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a Nagykürtösi járás fejlesztése érdekében.

Pásztor Péter/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »