Tanulmányút a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására

Tanulmányút a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége háromnapos tanulmányutat szervezett, mely a Kárpát-medencei magyar pedagógushálózat egészét összekapcsolja. A tanulmányút a „Köznevelési együttműködés a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására Magyarországon és a szomszédos országokban” című Erasmus+ projekt keretén belül valósult meg.

A projekt megvalósítója az Oktatási Hivatal. Partnerek: az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Társult partnerek: a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség.

Huszonegyedik századi kihívásokra huszonegyedik századi válasz kell – akár ez is lehetne a mottója az Oktatási Hivatal és külhoni partnerei (magyar pedagógusszövetségek és egyesületek) által megkezdett programnak. Digitálistudás-bővítés és továbbképzések, módszertani megújulás, regionális tapasztalat- és tudásmegosztás: többek között ezen és ezért dolgoznak az anyaországi és határokon túli magyar oktatást irányító, illetve civil szervezetek, a korszerűbb és hatékonyabb oktató-nevelői munka érdekében.

A projekt célja új digitális közoktatás-támogató megoldások európai összefogással történő fejlesztése: a digitális kompetenciák és ismeretek bővítése, a meglévő digitális módszerek összehangolása, közös bővítése a szervezetek által 7 országban bevont pedagógusok, iskolavezetők és köznevelési munkatársak széles körében.

Ezek hozzájárulnak a digitális fejlődéshez és a digitális ökoszisztéma kiterjesztéséhez, valamint az intézmények rugalmas ellenállási képességének fokozásához az érintett 7 ország köznevelésében.

Digitális tudásátadás, fejlődés, tapasztalatcsere – ezek voltak a kétnapos felvidéki program hívószavai, melynek nyitórendezvényére és a délelőtti szakmai programra Hetényen, a Tarczy Lajos Alapiskolában, majd délután Búcson, a Katona Mihály Alapiskolában került sor.

A tanulók munkáinak megtekintése a Digitális Fabrikáló Műhelyben (Fotó: Miriák Ferenc)

Hetényen, a szakmai nap megnyitóján Czibor Angelika igazgatónő köszöntötte a megjelenteket és röviden bemutatta a települést és az iskolát. Fekete Irén elnök, a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség elnöke megnyitójában elmondta,

hogy a tanulmányút a tudásbővítés mellett a közösségépítésre is összpontosít.

Hiszen tudatosítanunk kell: csak együtt vagyunk képesek válaszolni a 21. századi oktatás kihívásaira, és formálni a Kárpát-medencei magyar iskolák jövőjét.

A projekt budapesti szakmai vezetője, Kiss Dávid (Oktatási Hivatal) köszöntőjében kiemelte, a projekt előzetes igényfelmérést követően tréningekkel, műhelyfoglalkozásokkal biztosítja a tudásbővítést, a pedagógusok digitális kompetenciáinak gyarapítását.

Hírdetés

Fontos vállalás a már alkalmazott jó gyakorlatok, továbbá a projektben kifejlesztett megoldások, tartalmak terjesztése.

Tanulmányutak biztosítják a közvetlen tapasztalatcserét, annak érdekében, hogy a közreműködők részletes betekintést nyerjenek a helyi oktatásszervezési eljárásokba, a digitális eszközök, módszerek, tartalmak és rendszerek helyi tárába, alkalmazási területeibe, gyakorlataiba.

A kémiai laboratóriumban a különböző kísérleteket tekintették meg a részvevők (Fotó: Miriák Ferenc)

Rancsó Andrea, az alapiskola pedagógusa előadásában szólt a tehetséggondozásról az iskolai értékgyűjtő munkában a digitális eszközök segítségével,  a  helytörténeti kutatásokon alapuló tananyagfejlesztésről a digitalizáció adta lehetőségek felhasználásával  és a digitális értékbázis és feltöltőfelület használatáról a gyakorlatban.

Délután a szakmai nap Búcson folytatódott, ahol Győző Andrea igazgatónő köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a napirendi programot: Digitális eszközök a holisztikus STEAM oktatás szolgálatában. Műhelymunkák a digitális technológiák használatával (Digitális Fabrikáló Műhely, kémiai kísérletek, varrószakkör, inkluzív terem, SpaceBuzz projekt, QR-kódos tanösvény).

Henzel György pedagógus előadásában elmondta, hogy a Digitális Fabrikáló Műhelyüknek köszönhetően  már több alkalommal tartottak nyitott STEAM foglalkozásokat.  Ez egy angol rövidítés, amely magába foglalja a tudomány, technológia, mérnöki tudományok, művészet, matematika területeit.

A szakmai foglalkozások során a tanulóik különböző mikroprojekteket valósíthatnak meg.  Ezeken a foglalkozásokon a tanulók egy olyan közösséghez tartozhatnak, ahol megélhetik az alkotás örömét.

Megismerkedhetnek a modellezés, 3 D tervezés alapjaival, a VR, AR technológiával, a különböző kézműves technológiákkal.  A nyitott műhelyfoglalkozásuk során a régió iskoláinak tanulói ízelítőt kaptak a STEAM területek sokszínűségéből.

Az előadást követően a résztvevők megtekintették a Digitális Fabrikáló Műhelyt, a varrószakkört és a kémiai laboratóriumot, ahol a tanulók oxigéngázt fejlesztettek hidrogén-peroxid bontásával, melynél a reakció meggyorsítására barnakőport használtak. A keletkezett fehér színű füstben izzó hurkapálcával mutatták ki az oxigént, a hurkapálca ismét lángra lobbant. Magnéziumszalagot égettek, amely vakító fehér színű lánggal égett, majd néhány mondattal ismertették a magnézium felhasználását, tulajdonságait és élettani szerepét.  A 6.osztályos Fodor Villő és Puskás Kincső kísérletének címe: Elefántfogkrém előállítása, amely mosószer és hidrogén-peroxid összeöntésével, majd kálium-jodid hozzáadásával látványos reakcióvá vált. A mérőhengerből kiömlő habban izzó hurkapálca lángra lobbanásával kimutatható volt a reakció során keletkező oxigéngáz is.

A Digitális Fabrikáló Műhely tanulói kultúrműsorral kedveskedtek a vendégeknek (Fotó: Miriák Ferenc)

Az iskola udvarán megtekintették a látogatók környezeti tudatának fejlesztése céljából létrehozott  tanösvényt,  ahol egy adott terület természeti, kultúrtörténeti, gazdálkodási adottságait és értékeit, valamint azok megőrzésének fontosságát és módját szemléltetik.

A szakmai nap Komáromban,  a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában  folytatódott, ahol a  szlovákiai magyar oktatás helyzetéről és sajátosságairól  Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója számolt be,  majd Varga Tamás pedagógus,  az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézetet (NIVAM) képviseletében szólt a digitális technológiák gyakorlati alkalmazásáról.

Ondrej Takáč a Selye János Egyetem docense Digitalizáció a felsőoktatásban: digitális oktatási módszerek, eszközök a Selye János Egyetem gyakorlatában címmel tartott előadást. Vörös Mária, a SZMPSZ alelnöke összefoglalta a szakmai nap tapasztalatait. A tanulmányút zárógondolatait Fekete Irén elnök, Majer Anna, valamint Olláry Ildikó osztották meg a jelenlévőkkel.

Miriák Ferenc/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »