Tanösvény nyílt a Tündérvölgyben (Kovászna)

Tanösvény nyílt a Tündérvölgyben (Kovászna)

A Megyei Erdészeti Igazgatóság partnerségben a CovAlpin Turisztikai és Ökológiai Egyesülettel, valamint a kovásznai önkormányzattal és a Iustinian Teculescu Kulturális Keresztény Egyesülettel tematikus tanösvényt létesített a kovásznai Tündérvölgyben Fedezd fel az erdő titkait címmel. A QR-kódokkal ellátott interaktív útvonalat a múlt héten nyitották meg a közönség számára.

Az öt és fél kilométeres tanösvény két óra alatt teljesíthető, nehézségi fokozata/besorolása alacsony. Kiindulópontja a tündérvölgyi kempingtábor, majd a Miske-patak völgyét követve körülbelül a völgy felénél egy rövid kapaszkodó után érinti Tündér Ilona várát – amelyet hivatalos román régészeti álláspont szerint dák várként tartanak számon –, innen a várhegyet megkerülve visszakanyarodik a kiindulóponthoz.

Az ösvény útvonalán tíz táblát helyeztek el, amelyek QR-kódokkal vannak ellátva. Ezek, illetve okostelefonok segítségével interaktív kapcsolatba lehet lépni a tanösvény honlapjával (covalpin.ro/traseu-educativ-valea-zanelor), amely román, magyar és angol nyelven tájékoztat az éppen beolvasott kódhoz tartozó tudnivalókról: a környéken élő vadállatokról, hogy milyen fajta fák nőnek az erdőben, és természetesen a mondabeli Tündér Ilona váráról, amelynek legfőképpen dák eredetét emelik ki.

Hírdetés

Amint a Megyei Erdészeti Igazgatóság tájékoztatott: a tanösvény február 27. óta látogatható, általában a nagyközönségnek szól, de az Iskola másként és Zöld hét országos programokra való tekintettel hangsúlyt fektetnek az általános és középiskolai tanulók csoportos látogatásaira, amelyek célja az ökológiai nevelés népszerűsítése a diákok körében. Az útvonalat bejárni kívánó osztályoknak be kell jelentkezniük a Kovásznai Erdészeti Hivatalnál időpont-egyeztetés végett, majd ezt követően a csoportot egy kijelölt erdész elkíséri a terepen és magyarázatokkal, hasznos tudnivalókkal szolgál nemcsak arról, hogy milyen fák nőnek ott, milyen növény- és állatvilág jellemző az adott területre (az útvonalon látható madarak, állatok vagy virágok), hanem a környék különféle érdekességeiről is.

A turisták erdész kísérete nélkül csak saját felelősségükre használhatják az útvonalat, az előírt látogatási szabályok betartásával. Nekik többek között azt ajánlják: soha ne menjenek egyedül, öltözzenek az évszaknak megfelelően (a zárt cipő, csizma kötelező, nyáron világos színű ruházat ajánlott), ne etessék a vadállatokat és ne hagyjanak ételmaradékokat maguk után, mert azok az állatokat vonzzák, legyenek óvatosak séta és leülés közben, ugyanis egyedi esetekben a környéken közönséges vipera jelenlétét is jelezték.

Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, az erdészet más tanösvényeket is létesít – közölte Gheorghe Alexe Muntean erdészmérnök, a Kovászna Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »