Tankgyilkosok Budapest egén

Tankgyilkosok Budapest egén

A Budapesten jövő hét végén sorra kerülő Red Bull Air Race szombati programjában demonstrációt tartanak a főváros felett az amerikai légierő A-10-es tankgyilkos repülőgépei – értesült lapunk. A rendezvény honlapján már szerepel a programpont, a budapesti amerikai nagykövetségnek napokkal ezelőtt feltett kérdésünkre mostanáig nem érkezett válasz.

A meglepő amerikai szereplés része annak az összetett, nemcsak közvetlenül katonai célú feladatrendszernek, amellyel az Európába tavasszal áttelepített köteléket megbízták. Az úgynevezett Hadszíntéri Biztonsági Csomag (TSP) részeként a kontinensre érkezett A-10-es és F-15-ös gépeknek, illetve személyzetüknek eszerint ittlétük kilencven napja alatt nemcsak hadgyakorlatokon kell részt venniük a szövetségesekkel együttműködve, hanem szerepet kell játszaniuk a helyi közvélemény megnyugtatásában az ukrajnai válság, illetve Oroszország fellépése nyomán kialakult helyzetben.

Az arizonai Davis–Monthan légi támaszpontról áprilisban Európába érkezett egytucatnyi A-10-es ideje jelentős részét az erdélyi Aranyosgyéresen, a román légierő támaszpontján töltötte, de megfordultak Németországban, Csehországban, Szlovákiában és a Baltikumban is.

Hírdetés

Fotó: Zord Gábor László

Jelenlétük azért is érdekes, mert alig két éve, hogy 2013-ban kivonták a németországi Spangdahlemből az utolsó, állandó jelleggel Európában állomásozó A-10-es századot.

A hidegháború idején, a múlt század hetvenes évei végétől 1991-ig mintegy másfél száz ilyen gép volt jelen Európában, céljuk a két német állam határához közeli Fulda-szorosban várt masszív szovjet páncélos offenzíva megállítása lett volna.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »