Tanárok és diákok tüntettek a Kossuth téren

Tanárok és diákok tüntettek a Kossuth téren

Szólásszabadságot, kisebb óraszámot követeltek a demonstrálók, akik másfél éve várják az alaptanterv felülvizsgálatát.

Mintegy ezer ember vett részt vasárnap délután a budapesti Kossuth Lajos téren a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen, amelyet a hazai oktatási rendszer állapota és a közelmúlt több, heves vitákat kiváltó intézkedése miatt szerveztek. A HVG.hu tudósítása szerint az Országház előtti demonstrációt többek között az iskolák által terrortámadások esetén alkalmazandó honvédelmi intézkedési terv, a pedagógusok nyilatkozattételi tilalma, az állam iskolaalapítási monopóliuma, valamint a diákok iskolai túlterheltsége ellen szervezték. Utóbbi miatt a tüntetőkhöz csatlakozott a Független Diákparlament is, amely múlt pénteken demonstrált a túlzott óraszámok ellen és a mindennapi életben jobban használható tananyag mellett. Csatlakozott a rendezvényhez ezenkívül a Diákszolidaritás Akció, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is.

Hírdetés

A téren felállított színpadon felszólalt egy édesanya, akinek lánya eddig zenével és tánccal foglalkozott a tanulás mellett, de attól tart, a középiskolában heti 35–39 tanóra mellett erre nem lesz ideje. – A tanulás miatt a zenéről és a táncról kell lemondania? 39 tanóra mellett azt kell feláldozni, amiben tehetséges? – kérdezte a nő. A Tanítanék Mozgalom nevében Pilz Olivér azt mondta: Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hiába nyugtatta a diákokat, hogy készül a 2013-ban – még Hoffmann Rózsa államtitkár által – bevezetett Nemzeti alaptanterv (NAT) felülvizsgálata, hiszen másfél éve hitegetik ezzel a köznevelést.

– Magyarázza meg valaki, miért csak a pozitív dolgokról számolnak be, miközben tanárt rúgnak ki, mert mást gondol, és diákot hallgattatnak el, ha kinyitja a száját – mondta beszédében Nagy Blanka, a Független Diákparlament tagja, szóba hozva a múlt heti diáktüntetés egyik szervezője, Rékasi Zsigmond elleni rendőrségi akciót. Rámutatott: a kormánynak január 31-ig van ideje dönteni követeléseikről, különben újra az utcára vonulnak. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy a közoktatás résztvevői a rendszer legnagyobb vesztesei. – Soha nem látott béremelésről beszélnek, de a valóságban ez átverés – mondta az érdekvédelmi vezető, aki szerint a pályakezdő szakmunkások és a kereskedelmi dolgozók bérétől alig több egy pályakezdő pedagógus illetménye.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »