Támogatják a minimálbér 200 lejes megemelését adómentes formában

Támogatják a minimálbér 200 lejes megemelését adómentes formában

A Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsa (CNIPMMR) támogatja a minimálbér 200 lejes megemelését adómentes formában, vagyis úgy, hogy az emelés teljes összegét megkaphassák a munkavállalók – nyilatkozta kedden az AGERPRES-nek a szervezet elnöke, Florin Jianu.

“Közérthetőbben: megemelnénk a minimálbért 100-200 lejjel, nagy valószínűség szerint 200 lejjel, ám az adóalap változatlanul 2300 lej (a jelenlegi országos bruttó minimálbér – szerk. megj.) maradna. Így a 200 lejes emelést az 1386 lejen (a jelenlegi országos nettó minimálbér – szerk. megj.) felül kapnák meg az emberek, vagyis a nettó összeg mintegy 1600 lej lesz” – magyarázta Jianu az AGERPRES-nek egy sajtótájékoztatón.

A CNIPMMR elnöke emlékeztetett arra, hogy ha nem tennék adómentessé a 200 lejes többletösszeget, akkor a minimálbér nettó összege csak 100 lejjel emelkedne, mert 100 lej adók és járulékok formájában az államkasszába kerülne.

Hírdetés

“A kormány mindig jól jár a minimálbér megemelésével, mert több pénz folyik be az állami költségvetésbe. (…) Mi szükségesnek tartjuk a minimálbér növelését, de a többletösszegnek az emberek zsebébe kell kerülnie, nem az államkasszába. Az államnak megfontoltabbnak, felelősségteljesebbnek kell lennie” – fogalmazott Florin Jianu.

Közlése szerint a CNIPMMR további két emeléssel 3000 lejre növelné a minimálbért a következő három évben úgy, hogy az adóalap változatlanul 2300 lej maradjon.

A munkáltatói szövetségek, a kormány és a szakszervezetek képviselői a napokban tárgyalnak az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács keretében a minimálbér-emelés módozatairól és összegéről. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »