Támogatás erdélyi lovas egyesületeknek

Támogatás erdélyi lovas egyesületeknek

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az Erdélyi Lovas Fórumot. Az eseménynek az eresztevényi Benke-kúria adott helyszínt szombaton. A fórumon bejelentették: Hargita megye után a Kovászna, Maros megyei és a szórványmagyarsági lovas egyesületeket is támogatja a magyar kormány.

A bejelentést Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tette, aki a támogatási pályázatok ügyintézésével megbízott Brendus Réka osztályvezető társaságában érkezett. Jelen volt Kolozsvári Tibor Hargita megyei tanácstag, az államtitkárság lovassportok-megbízottja. A kétórás program házigazdája Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke volt. A Fórum nyitányaként a résztvevők Gábor Áron eresztevényi emlékműve előtt tisztelegtek, elhelyezték a kegyelet koszorúit.

Maga a Fórum a Benke-kúria konferenciatermében zajlott. A koszorúzás kapcsán Tamás Sándor köszöntőjében elmondta, egy nappal korábban a budai várban, a várkapitányság szervezésében kiállításra került Gábor Áron egyetlen fennmaradt rézágyúja.

Potápi beszédében kiemelte: második szakaszához érkezett a lovas program, ennek keretében Hargita megye után Erdély egész területén működő lovas egyesületeknek, hagyományőrzőknek nyújtanak támogatást. A keretösszeg még nem ismert, mintegy 120–150 millió forintra lehet számítani, ezt nyolcvan lovas egyesület között osztják el, ennyi pályázatot nyújtottak be eddig.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormány számára fontos az összmagyarság sporttörekvéseinek támogatása, ezt nemzetpolitikai kérdésként kezelik. A támogatások eredményeit értékelve kiemelte a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapatot – melyet óriási büszkeségként értékelt, hiszen nemcsak Sepsiszentgyörgyöt, Székelyföldet, hanem az egész nemzetet képviseli –, és a magyar Erste Ligában kitűnő eredményeket elérő székelyföldi jégkorongcsapatokat is.

Hírdetés

A lovas program segítséget nyújt abban, hogy a magyar újra lovas nemzetté váljon, hogy „gyermekeink, unokáink újra visszatanulják ezt a kultúrát”. „Ebből a szempontból Erdély, Székelyföld még jó helyzetben van, hiszen a lovak szeretete, a lótartás, egyáltalán a lovas kultúra ennél a nemzetrésznél él még talán a legjobban” – fogalmazott az államtitkár.

Kolozsvári Tibor a lovas program rövid ismertetésében elmondta, célja a lovas szolgáltatások gyermek- és családközpontú jellegének a támogatása, oktatási, szabadidős, nevelési, sportolási és közösségi érdekeket szolgálva. Azt is elmondta, a mostani támogatás előzményeként már két fedett lovarda létesítését támogatta az államtitkárság. Egyik a háromszéki Benedek-mezőn, másik a csíki Csíkszentsimonban épült meg. Továbbá képzési programokat is igyekeznek megvalósítani, ebben szakmai partner a kaposvári Pannon Lovasakadémia. Első körben az edzők képzésén lesz a hangsúly – mondta el Kolozsvári.

A Fórumon jelen volt Makkai Péter, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára is. Tamás Sándor felkérésére ismertette a törekvést, melynek célja a lovasterapeuta-foglalkozás szakmaként való elismertetése. A fogyatékkal élők terápiájában komoly eredményeket lehet elérni lovassporttal, lovas terápiával, de más csoportok esetében is hasznos ez a tevékenység – fogalmazott. A lovasterapeuta-szakma hivatalossá nyilvánítása nem egyszerű feladat, nem sokan veszik komolyan Bukarestben. Volt eset, mikor egy kollégája azt kérdezte: miért nem delfinterápia? – mutatott rá keserű-viccesen az akadályokra.

Becze István Hargita megyei tanácstag, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke a Hargita megyei lovasélet mozzanataiba adott betekintést. Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója a maga során elmondta, az Óriáspince-tetőn idén XI. alkalommal szervezik meg a Székely Vágtát, a jeles eseményre június 17–19. között kerül sor.

A fórum végén a jelen lévő lovasoknak, meghívottaknak lehetőségük volt ismerkedni, tapasztalatokat megosztani, hiszen nem mindennapi alkalom volt, hogy az ágazat java, elkötelezett magva egész Erdély területéről egy helyen legyen jelen.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »