Támogatás a kormánytól (Mesterséges megtermékenyítés)

Támogatás a kormánytól (Mesterséges  megtermékenyítés)

Anyagi támogatást nyújt a kormány a mesterséges megtermékenyítés költségeinek fedezésére a családoknak és az egyedülálló nőknek – tájékoztatott szerdai közleményében az RMDSZ. A kabinet döntése értelmében 2022-ben 2500 pár vagy egyedülálló nő részesülhet a támogatásból, de az a cél, hogy 2023-tól kiterjesszék 10 ezer kedvezményezettre. Ezzel a kormány segíteni akarja azokat a családokat, akik egészségügyi okok miatt nem tudnak, de szeretnének gyermeket vállalni.

A kormányhatározat szerint azok a 20–45 év közötti nők kaphatnak támogatást, akiknek erre orvosi ajánlásuk van, és egy évben három beavatkozást támogat az állam, beavatkozásonként 15 ezer lejjel. Az erre vonatkozó módszertant 30 napon belül dolgozza ki a kormány – áll még az RMDSZ tájékoztatásában.

Hírdetés

A szerdai kormányülés előtt – ennek napirendjén szerepelt a vonatkozó jogszabály – Gabriela Firea családügyi miniszter rámutatott, reményeik szerint az intézkedés hozzájárul majd a demográfiai hanyatlás megállításához. Mint mondta, tavaly mindössze 180 ezer gyermek született Romániában, és idén eddig ennél 20 százalékkal kevesebb.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »