Támadással fenyegette a szíriai hadsereget a török külügyminiszter

Támadással fenyegette a szíriai hadsereget a török külügyminiszter

AMMÁN. Támadással fenyegette a szíriai hadsereget a jordániai fővárosban, Ammánban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn.

Cavusoglu elmondta, hogy a török csapatok nem kímélik majd a szíriai kormányerőket, ha a kurdok segítségére sietnek az ostromlott Afrín térségében. A szíriai felkelőket támogató Törökország január végén bevonult Észak-Szíriába, és szárazföldi, illetve légi offenzívát indított az általa terrorszervezetnek tartott kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellen. A Washington pártfogását élvező kurdok Damaszkusztól kértek segítséget. Az első kormányközeli milíciák médiaértesülések szerint hétfőn érkezhetnek meg a tartományba.   

"Ha a rezsim az YPG segítségére siet, akkor senki és semmi sem állíthat meg minket, a török államot és a török katonákat" – fenyegetett jordániai sajtótájékoztatóján Cavusoglu. "Ez vonatkozik Afrínra, Manbídzsra és az Eufrátesztől keletre fekvő területekre is" – tette hozzá a kurd erők kezén lévő főbb térségeket felsorolva.   

Hírdetés

A török külügyminiszter jelezte: Ankara számára nem jelent gondot, ha a damaszkuszi kormányerők azért érkeznek Afrín és Manbídzs térségébe, hogy megtisztítsák a régiót a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartott Népvédelmi Egységektől.   

A szíriai kurdok napok óta győzködik a damaszkuszi kormányt arról, hogy nyújtson segítséget nekik. A SANA szíriai állami hírügynökség hétfő reggel úgy értesült, hogy a kormányhű erők a következő órákban elérik Afrín térségét.   

Egy magas rangú kurd tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy sikerült megegyezésre jutni Damaszkusszal. A kurd autonóm területeket vezető hatóságok egyik tanácsadója, Badran Dzsia Kurd úgy tudja, hogy a katonai megállapodás keretében a kormányerők a határrégiókban állomásoznak majd.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »