Támadásban az amerikai biotechnológiai szektor, avagy ezért drágulnak a gyógyszerek

Támadásban az amerikai biotechnológiai szektor, avagy ezért drágulnak a gyógyszerek

A szabadkereskedelmi egyezmények aláírásával a tudásalapú gazdaság, kevésbé fennkölten fogalmazva a „hozzáértés kisajátításának” korszaka köszönhet ránk. Amit leginkább megszenvedni az egészségügyben fogunk.

José Bové, francia Európai Parlamenti képviselő könyvében a fenti tételt így fejti ki:

a multinacionális cégek – a szellemi tulajdon levédésén keresztül – valójában a szakmai hozzáértés „áruba bocsátására” építik stratégiájukat, noha a tudásnak normális körülmények között és minden időkben az emberi társadalmak közös javainak részét kell képeznie, illetve közös erőfeszítések árán, a köz gyarapodását kell szolgálnia.

A dolog természetéből fakadóan, a közjó fogalma tehát élesen szemben helyezkedik a profitérdekkel, és erre egy újabb példát mutatunk be, most Új-Zélandról.

Az Alfahíren hétfőn olvashattak arról, hogy a Csendes-óceán térségében megkötésre váró szabadkereskedelmi egyezmény (Trans-Pacific Partnership – TPP) kapcsán, a kiszivárgott Wikileaks iratok alapján, az Egyesült Államok titkosszolgálati eszközöket sem rest bevetni a papíron szövetségeseinek kezelt országok ellen. Mindezt az amerikai központú multinacionális vállalatok minél nagyobb piacszerzése érdekében.

Az Egyesült Államok törvényhozására elsősorban a biotechnológiai vállalatok képesek a legnagyobb lobbierőt kifejteni, jellemző módon az európai tárgyalófelek is legtöbbször a gyógyszergyárak vagy épp a tengerentúli iparosított mezőgazdaság (vö.:GMO) képviselőivel találják szembe magukat.

S globalizált világunkban abban bízni, hogy ami megtörténik Új-Zélandon, az Magyarországon nem következhet be, óriási tévedés. Már csak azért is, mert ugyanazok a szereplők tartják mozgásban a kereskedelmi folyamatokat, mindkét kontinensen.

Néhány nappal ezelőtt John Key, Új-Zéland miniszterelnöke volt kénytelen elismerni, hogy emelkednek majd az országban gyógyszerárak, ha ratifikálják az amerikaiak által támogatott szabadkereskedelmi egyezményt.

Hírdetés

Azonban nem a gyógyszerek összetevői drágulnak meg, hanem a szabadalmi jogokon keresztül érvényesíti profitérdekét az amerikai biotechnológiai szektor.

A drágulást többek között úgy érik el, hogy kiszorítják a forgalomból az úgynevezett generikus gyógyszereket. A generikum olyan gyógyszerkészítmény, amely ugyanazokat az aktív hatóanyagokat tartalmazza, ugyanabban a mennyiségben, mint egy már korábban engedélyezett gyógyszer, csak ezek már a szabadalom lejárta után jelennek meg a piacon. Terápiás hatásukat tekintve ezért megegyeznek az eredeti, referencia gyógyszerrel, áruk azonban jóval alacsonyabb.

Ez nyilvánvaló módon ellentétes a vállalatok érdekével, ezzel nyilvánvalóan Key miniszterelnök is tisztában van, próbálta is tompítani a helyzet élét azzal, hogy elmondta: csak néhány gyógyszer ára emelkedik majd, és a magasabb áron történő vásárlás is rövid ideig tart…

Arra már viszont nem tudott egyértelmű választ adni, hogy az árváltozást a lakosságra terheli, vagy a központi költségvetésnek kell azt benyelnie.

S aki nem hiszi, hogy Új-Zéland hiába van a glóbusz másik oldalán, valójában itt van a közelben, annak álljon itt egy anekdota a végére.

Az amerikai biotechnológiai szektor legnagyobb lobbiszervezete a Biotechnology Industry Organization (BIO). A BIO aktív részese a szabadkereskedelmi tárgyalásoknak, Európában és Ázsiában egyaránt.

A BIO-hoz korábban csatlakozott a magyar biotechnológiai szektor egységes képviseletét végző Magyar Biotechnológia Szövetség (MBSZ) is, amelynek a zászlós hajója, a világszabadalommal rendelkező ThalesNano Zrt.

A komoly nemzetközi partnerekkel rendelkező cég nanotechnológiai folyamatok segítségével változtatja meg a gyógyszerek szerkezetét, és elviekben javítja azok hatékonyságát. Csakhogy, ezzel új termékeket hoznak létre, azaz újból kisajátítják a tudást.

Ezzel pedig végleg leáldozik a generikus gyógyszerek ideje, de legalább ebben is benne van a magyarok keze.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »