Támadásba lendültek az „ukrán” Leopard 2-es harckocsik, de úgy néz ki, csúnya vége lett az akciónak

Támadásba lendültek az „ukrán” Leopard 2-es harckocsik, de úgy néz ki, csúnya vége lett az akciónak

Előkerültek az első olyan képsorok az ukrán frontról, melyeken éles bevetésen látható az ukrán haderő Leopard 2A4-es harckocsija. A harcjárműveket M113-as páncélozott szállító harcjárművekkel együtt a zaporizzsjai Orihivnál vetették be az ukrán fegyveres erők, írja a Portfólió.

Ahogy más hadszíntereken, úgy valószínűleg itt is felkészülten várták az oroszok az ukrán támadást, az eddig megjelent információk alapján komolynak tűnnek az ukrán veszteségek.

A napokban az ukrán haderő a frontszakasz több pontján is támadásokat kísérelt meg az orosz állások ellen, az ezekről készült videók szép lassan kezdenek el szivárogni.

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 8, 2023

Most újabb felvétel került ki, ezúttal egy Leopard 2A4-es harckocsikkal és M113-as páncélozott szállító harcjárművekkel felszerelt ukrán gépesített gyalogsági alakulatról, ahogy a Zaporizzsja megyében található Orihiv térségében próbálnak áttörni.

A felvételeket egy orosz drón készítette, az egyik képsoron jól kivehetők az ukrán haderő Leopard 2A4-es tankjai.

Hírdetés

Az oroszok szerint az ukrán gépesített gyalogsági alakulat a harcjárműveket egyenes menetoszlopba rendezve próbált áttörni a  frontvonalon, miközben az orosz tüzérség folyamatos tűz alatt tartotta őket. Az oroszok által publikált képsorokon megsemmisített harcjárművek egész sora látható, köztük talán még egy kilőtt M2 Bradley gyalogsági harcjármű is feltűnik.

— Armchair Warlord (@ArmchairW) June 8, 2023

Közben a felvételeket geolokációval is hitelesítették.

Ha bebizonyosodik, hogy az ukrán harcjárművek valóban oszlopba rendezve próbáltak előretörni, és valóban súlyos veszteségeket szenvedtek, elmondható: az ukrán hadvezetés szinte kottára ugyanazokat a hibákat követte el, mint az oroszok pár hónapja Vuhledárnál.

A harcjárműveket egyszerre küldték az ellenséges állások ellen az ukrán parancsnokok, követve a kijelölt közút vonalát, azért, hogy az út mellé telepített aknákat kikerüljék. Ugyanakkor emiatt az úton haladó harcjárműveket könnyen be tudta lőni az orosz tüzérség, az első néhány kilőtt jármű megkerülése pedig még lassabbá és sérülékenyebbé tette a menetoszlopot.

Sem az oroszok, sem az ukránok nem tettek arról közzé felvételeket, hogy mi lett a vége a támadásnak. Orosz források szerint totálisan szétverték a páncélozott alakulatot, ukrán források azt írják: az akció még mindig folyamatban van.

Széljegyzeten azt is érdemes megjegyezni: a felvételen kilőtt APC-k és IFV-k láthatók, de megsemmisült Leopard 2-esről még mindig nincs bizonyíték.

Eddig abszolút nem tűnik zökkenőmentesnek az ukrán fegyveres erők régóta tervezett hadjárata. Számos olyan felvétel látott napvilágot az elmúlt napokban, melyen jól látható, hogy a NATO-eszközökkel felszerelt ukrán gépesített gyalogsági alakulatok súlyos veszteségeket szenvednek – részben a kiterjedt orosz aknamezők, részben az ellenséges tüzérségi tűz miatt, írja a lap.

I am sure there was a perfect reason for sending one third of a Ukrainian Battalion into a known Russian minefield, without air, artillery, or infantry cover and lose eleven armored vehicles one by one in the “probing attack” vs. the Zaporizhzhia village of Novodarivka on Sunday. pic.twitter.com/hhlSAXUZg4

— Julian Röpcke🇺🇦 (@JulianRoepcke) June 7, 2023


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »