Támadás Röszkénél – lövések dörrentek

Támadás Röszkénél – lövések dörrentek

Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.

A lezárt röszkei közúti átkelő 2020. január 28-án. Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni 2020. január 28-án hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket. MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel, egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni. A zárva tartó határátkelőhely őrzését végző fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le. A helyszínre irányított járőrök körülbelül 60 fő bejövetelét akadályozták meg, 4 főt feltartóztattak, a területet pedig lezárták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszínen továbbra is területzárást alkalmaz. A Röszke Közúti Határátkelőhely jelenleg nem üzemel – írja a police.hu

A hiradó.hu szerint: Egy részüknek sikerült átjutni, egy részüket el is fogták, és többeket sikerült megakadályozni abban, hogy bejussanak Magyarország területére. A környéken több ellenőrző pontot is felállítottak a rendőrök, az érkező járműveket folyamatosan ellenőrzik az embercsempészek miatt.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Szerbia felől, Szabadka környékén jelenleg több mint kétszáz migráns tartózkodik – közölte a közmédia helyszíni tudósítója.

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Hírdetés

Pár napja a röszkei határállomás túloldaláról, Horgorsról olvasónk a következőket írta a Gondolának:

“Kérlek Benneteket, segítsetek, mielőtt még nagyobb baj nem lesz Horgoson és a környező településeken a migránsok áradata miatt. Már mindennapossá váltak a bolti lopásaik, és a házak feltörése is! Rendszeresen betörnek üres, vagy üresnek látszó házakba és ott mindent fölélnek, amit találnak: ennivalót, bútorokat, padlót, ezekkel a szoba közepén tüzelnek, az embereket megfenyegetik, különösen az időseket és a fiatalokat. A határátkelő közvetlen közelében tanyáznak, ráförmednek a Magyarországról hazatérő, ingázó munkásokra és diákokra, hogy menjenek vissza Magyarországra, mert ez itt az ő (!) földjük. A napokban betörtek az egyik kisboltba, zsákszámra vittek mindent, amit találtak. A helyi rendőrség mindig csak „utána” érkezik meg. A sértettek hiába panaszkodnak, az önkormányzat, a magyar politikum bénázik, nem védi meg az embereket, legföljebb a Facebook-on üzenget nekik, hogy jelentsenek mindent a rendőrségnek. Talán a magyarországi sajtónyilvánosság segítene és ránk férne egy kis diplomáciai segítség is.

Köszönettel:

J.”

Szabó Szilvia szóvivő összefoglalója

Hatvan határsértő próbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél kedd hajnalban Magyarországra, a rendőrök megakadályozták őket ebben – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t

Szabó Szilvia elmondta: az incidens fél hatkor történt, a mintegy hatvan ember az átkelő két oldalán csaknem egyszerre próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő átkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.
   
A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan ember bejövetelét akadályozták meg, négyet feltartóztattak, a területet pedig lezárták – ismertette a szóvivő.
   
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a környéket lezárta. A röszkei közúti határátkelőhely nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom – közölte a szóvivő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »