Talpra magyar, talpra Fullajtár!

Talpra magyar, talpra Fullajtár!

Magyar Narancs

Október 23-án tüntetés volt Budapesten, mint ahogy arról folyamatos tudósításában az Origó is beszámolt. A demonstrációt a baloldali pártok támogatásával, a Soros-közeli aHang szervezésében tartották – írja a portál cikke. Az Origó felidézi, hogy ők szervezték a Karácsony Gergely–Kálmán Olga-féle baloldali főpolgármester-előválasztást is. A videós beszámoló szerint ezen a tüntetésen történt egy meglehetősen kínos eset.

Névleg persze a színművészeti modellváltást elutasítói tüntettek, de a háttér, a valóság eléggé ismert. Gyurcsány Ferenc és az egyetemet évtizedek óta irányító tanárok pajzsként tartják maguk előtt az egyetemistákat, ez az első pillanattól egyértelmű. Most megnézheti mindenki, hogy a színművészeti egyik osztályvezető tanára, aki egy teljes színészosztályért felel, hogyan szavalja el a Nemzeti dalt a tüntetés elején. Pontosítsunk: hogyan olvassa fel a tabletjéről.

Az alábbiakban látható a Magyar Hang élő videója a tüntetés helyszínéről, ebből az a rész az érdekes, amikor Fullajtár Andrea mintegy elindította a menetet.

. Az Origó felidézi:

Aki megnézte a fenti jelenetet, feltehetően nehezen fogja elfelejteni, ahogy Fullajtár Andrea az ujjával rendszeresen huzigálja a szöveget a tabletjén, azért, hogy elolvassa a következő sorokat. Nem, nem azért olvasta, mert – eddig ismeretlen okból – éppen akkor bizonytalannak érezte magát, esetleg nem volt tökéletes diszpozícióban, és félt attól, hogy belesül. A Nemzeti dalba. Nem. A kép bizonysága szerint tényleg nem tudja fejből a Nemzeti dalt.

Hírdetés

Ez több mint kínos.

Petőfi Sándor és a magyar irodalom talán legismertebb versével próbálkozott Fullajtár Andrea. Nem túlzás: nem lehet elvégezni úgy az általános iskolát, hogy ne tanulnák meg fejből, könyv nélkül a gyerekek. Kivétel Fullajtár Andrea.

És esztétizálással az Origo szerint nem is érdemes foglalkozni. Az meglehetősen szubjektív. Tehát most és itt nem érdemes értékelni a szavalás (olvasás) minőségét. Már amennyiben a „minőség” szó nem tűnik iróniának – teszi hozzá cikkében a portál.

Még egyszer: a Katona József Színház színésznője osztályvezető tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Színészosztályt vezet. Egy egész évfolyamnyi színész élete függ tőle. A döntéseitől. Az állapotától.

Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke már az első pillanatban bejelentette, sőt deklarálta, hogy minden tanár végigviheti megkezdett osztályát, azaz Fullajtár Andrea is taníthatja tovább az egyetemistákat. Hiszen ő vette fel a diákjait, ez így is van rendjén.

De azért feltehetően elég sok emberben merül fel a kérdés: vajon nagyot tévedett a Magyar Teátrumi Társaság, amikor azt írta a modellváltásról való vita elején, hogy súlyos szakmai problémákkal küzd a Színház- és Filmművészeti Egyetem? – írja az Origo.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »