Tállai mára összeszedte magát, sikerült elmagyaráznia

Tállai mára összeszedte magát, sikerült elmagyaráznia

Ma már el tudta mondani az adóügyi államtitkár, hogy miért kerül az államnak 15 ezer forintjába a nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány.

Az adóügyekkel is foglalkozó Tállai András vasárnap a Hír TV kérdésére nem válaszolta azt, hogy a közterhek miatt kerül ennyibe a juttatás. Az államtitkár szerint a kollégánk tette fel érthetetlenül a kérdést, pedig munkatársunk háromszor is megpróbált választ kicsikarni.

Hírdetés

„Az alapot, a 10 ezer forintot meg kell szorozni 19 százalékkal – ezt törvény írja elő. Ez lesz a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adónak az alapja. A 10 ezret megszorozzuk 19 százalékkal és arra rászorozzuk a 0,15 százalékot – amennyi a személyi jövedelemadó-kulcs – és hozzáadjuk a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, akkor pontosan kijön, hogy az alapteher, tehát a 10 ezer forintra a 49, 98 százalék közteher jön rá, azaz 50 százalék. Ezt fogja fizetni a kifizető, tehát aki ezt a nyugdíjasoknak adja – a nyugdíjfolyósító, vagy más állami szerv. Tehát a nyugdíjasokat semmi nem terheli ebből” – fejtette ki az államtitkár.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »