Tálibok által elüldözött afgánoknak készít elő egy jobb jövőt az olasz karitász

Tálibok által elüldözött afgánoknak készít elő egy jobb jövőt az olasz karitász

Az olasz állam és az Olasz Püspöki Konferencia együttműködése révén december első felében újabb humanitárius folyosók nyílnak 93 afgán menekült számára. Köztük van Fatima, aki bántalmazó férje és a tálibok elől menekült el kislányával együtt.

Az olasz karitász (Caritas Italiana), amely az Olasz Püspöki Konferencia megbízásából az olasz állammal aláírt szerződés alapján dolgozik, jelenleg Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban is jelen van, hogy megszervezze 93 afgán menekült, köztük egész családok útját.

A menekültek december első felében érkeznek Rómába, a Fiumicino repülőtérre, három különböző járattal. Indulás előtt a Caritas Italiana munkatársai találkoznak az emberekkel, meghallgatják történetüket, tájékoztatást adak arról, hogy mi vár rájuk Olaszországban. A pakisztáni kormány 1 millió 700 ezer illegális migráns, köztük 1 millió 400 ezer afgán kiutasításáról döntött, akik még évekkel ezelőtt vagy a tálibok 2021 augusztusi hatalomra jutása után érkeztek az országba.

„A tálibok megígérték a férjemnek, hogy ha megtalál, saját kezűleg megkövezhet, mert elszöktem otthonról, miután megvert. Mindenhol keres engem, nem tudja, hogy itt vagyok” – mondta el a 30 éves Fatima, akinek van egy hároméves lánya. A mobiltelefonján fotók, az elszenvedett erőszak bizonyítékaival: bekötözött szem, zúzódások mindenütt, az arcán, a mellkasán. Olyan fájdalmas, hogy az ember nem szívesen nézi meg ezeket a fotókat, története pedig mélyen megrendítő. Mint sok afgán nő, ő is kényszerházasság áldozata lett. Egy gazdag férfihoz adták hozzá, kezdettől fogva folyamatos bántalmazások és kínzások érték. Amikor utoljára véresre verte a férje, bátran úgy döntött, hogy elmegy, amilyen messzire csak lehet.

Egy nő, ráadásul gyermekkel, nem lépheti át egyedül a határt. Ezért segítséget kért egy rokonától, aki elvitte őt és a lányát egy pakisztáni határvárosba, majd visszament. Amikor a férje megtudta, hogy a rokon segített menekülő feleségének, a tálibokkal elfogatta. Fatima szerencséjére útja során találkozott egy egyesülettel, amely elvitte egy erőszak áldozatául esett nőknek fenntartott menedékhelyre, ahol néhány hónapig élt.

Most egy afgán családnál lakik, naponta egyszer tudnak enni. De Pakisztánban nincs jövője. Annál is inkább, mivel a pakisztáni kormány úgy döntött, hogy kitoloncol 1 millió 700 ezer illegális bevándorlót, főként afgánokat. Ha valakinek nincs meg a vízum meghosszabbításához szükséges 800 dollárja, letartóztatják. Több mint 300 ezer afgán már elmenekült vagy tömegesen menekül az afganisztáni határon, Torkhamnál. Otthon a semmiből kell újjáépíteniük az életüket, ráadásul a tálib rezsim alatt. Fatimának vannak rokonai Olaszországban, köztük egy unokatestvére, aki egy korábbi humanitárius folyosón érkezett.

Caritas Italiana munkatársaival való találkozó, amelyre december első napjaiban került sor egy iszlámábádi szállodában – egy afgán kulturális közvetítővel, aki fársziról angolra fordított – az első lépés a humanitárius folyosók hosszú és bonyolult eljárásában. Remény egy új életre Fatima számára és sokaknak. Aznap délután meghallgatták egy család fájdalmas történeteit is, akik mindent elvesztettek, és most keresik a jövőt, hogy három lányuk tanulhasson; jött egy meleg fiú; egy házaspár, ahol a feleség újságíró és szinkronszínész, letartóztatták és megfenyegették a tálibok, hogy ne folytassa televíziós munkáját; egy fiatalember, aki az előző kormány híres politikusának dolgozott, akit szintén letartóztattak és megkínoztak.

Hírdetés

Az első interjútól kezdve – amikor a karitászmunkatársak találkoznak az emberekkel, elkérik az irataikat, kérdéseket tesznek fel, meghallgatják a történeteiket – hosszú idő telhet el, mire felszállhatnak egy repülőre, amely biztonságba szállítja őket. Hosszú és bonyolult eljárás következik, amely több mint hat hónapig tart, számos olaszországi és külföldi szereplő bevonásával zajlik. Semmi sem biztos, Iszlámábádban például borotvaélen táncolnak ezekben a napokban: alig néhány órával az első csoport indulása előtt a pakisztáni kormány által kért díjköteles kiutazási engedélyek még nem érkeztek meg az útra kész 93 afgán számára, akik közt egész családok is vannak, gyermekekkel. Az utolsó pillanatig nem lehet tudni, hogy valakinek esetleg maradnia kell.

„Néha megtörténik, ez nagyon fájdalmas és frusztráló számukra és számunkra is” – mondja Oliviero Forti, a Caritas Italiana migrációs politikáért és nemzetközi védelemért felelős vezetője, aki az elmúlt évben ötször járt Iszlámábádban. Minden küldetés előtt összehangolja a feladatokat az olasz kormánnyal, amely az Olasz Püspöki Konferenciával együtt aláírta a humanitárius folyosókról szóló megállapodást, valamint kapcsolatot tart a pakisztáni olasz nagykövetséggel. Emellett koordinálja, intézi az összes papírmunkát, interjúkat készít a humanitárius folyosókra jelentkezőkkel (ha a kvótákat megemelik vagy új megállapodást írnak alá), és az összes, a héten induló személyt ellátja az indulás előtti információkkal. „Minden szükséges információt megadunk nekik arról, hogyan zajlik majd az utazás, mi vár rájuk Olaszországban, kik fogadják őket”.

Hatalmas munka, és nem ér véget az indulással. Az olasz karitász római irodája kapcsolatokat tart fenn az egyházmegyei karitászszervezetekkel, hogy tudják-e fogadni az érkezőket. Egyeztetnek az illetékes minisztériumokkal és együttműködnek a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM). Később is folytatódik a kapcsolattartás a befogadókkal. Ebben az esetben 15 egyházmegyei karitászszervezet fogadja be az érkezőket, valamint egy magáncsalád. Belluno, Biella, Frosinone, Gaeta, Milánó, Piana degli Albanesi, Pordenone, Róma, Savona, Sorrento, Tricarico, Udine, Ugento és Verona – ezekbe a városokba mennek.

A folyamat 2022 szeptemberében kezdődött és a befejezéséhez közeledik. „A Caritas Italiana 300 ember számára kapott lehetőséget, ez a csoport az utolsó – magyarázza Oliviero Forti – Az aláíró szervezetek a minisztériumhoz fordultak a meghosszabbításért és a kvóta 200 fővel való megemeléséért; várjuk a választ”.

2017 óta több ezer különböző nemzetiségű (főként eritreai, dél-szudáni, afgán, szír) embert vittek legálisan és biztonságosan Olaszországba az olasz kormány, az olasz egyház (amely a Caritas Italiana, az Olasz Protestáns Egyházak Szövetsége, az Arci és a Sant’Egidio közösségen keresztül cselekszik) megállapodása alapján.

Forrás és fotó: Agensir

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »