Tálcán kapta Gyurcsány egykori üzletfele a több milliárdos üzletet

Tálcán kapta Gyurcsány egykori üzletfele a több milliárdos üzletet

A 2013-ban újraírt választási eljárási törvényre és nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva gyártatta le tavaly az állam a konkurencia kizárásával a szavazólapokat Gyurcsány Ferenc egykori üzletfelének érdekeltségével. Így a korábban még a Fidesz által élesen támadott Erdős Ákos cége tálcán kapott egy két és fél milliárdos üzletet.

Nyílt közbeszerzés nélkül, gyakorlatilag titokban jelölték ki a tavalyi három országos választás szavazólapjainak gyártására és szállítására a Gyurcsány Ferenc volt üzletfeléhez, Erdős Ákoshoz köthető ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t. Az ANY – az egykori Állami Nyomda – így a versenytársak tudta nélkül juthatott hozzá az összességében csaknem két és fél milliárd forintos megbízáshoz. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) lapunknak küldött tájékoztatása szerint az országgyűlési választások nyomdai termékeiért bruttó 901, a helyi és nemzetiségi önkormányzatiért 934, az európai parlamentiért pedig 580 millió forintot fizettek ki a cégnek.

Az NVI magyarázata szerint a nyílt közbeszerzés szabályainak alkalmazása, az ajánlattételi felhívás részét képező dokumentáció és műszaki leírás nyilvánosságra kerülése súlyosan veszélyeztette volna a választások biztonságos lebonyolítását. Ezért egy úgynevezett könnyített beszerzési eljárást folytattak le, amelyre egy 2011-es, az előző Orbán-kormány idején elfogadott kormányrendelet teremtett alapot. (A jogszabály az ország nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzéseket szabályozza. Az is kiderül belőle, hogy a könnyített eljárás nagyrészt megegyezik a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással. Vagyis a kiíró szervezet gyakorlatilag azt jelöl ki ajánlattételre, akit akar.)

Az NVI arra is hivatkozott, hogy az új választási eljárási törvény egyik passzusa – a korábbiaktól eltérően – kifejezetten az NVI feladatává tette, hogy biztonsági elemekkel ellátott szavazólapokat készíttessen, amelyeket a szavazóhelyiségben is lehet ellenőrizni. E biztonsági elemek nyilvánosságra kerülése vagy illetéktelenekhez való eljutása veszélyeztette volna a választások tisztaságát – állította a választási iroda. Hozzátették: nemzetbiztonsági érdek a szavazólapok hamisítás elleni védelemmel, biztonsági elemekkel való ellátása, „és az ezekre vonatkozó információkat javasolt volt legalább nemzeti Titkos minősítéssel ellátni”. Ám miközben az NVI nemzetbiztonsági érdekre hivatkozik, az ANY-ben számottevő részesedése van külföldi cégeknek, így például az egyesült államokbeli EG Capital LLC-nek és a Digital Forest LLC-nek; előbbi Erdős Ákos igazgatósági elnök érdekeltsége, utóbbi a fiáé, Erdős Tamásé.

Hírdetés

Bár az MSZP–SZDSZ-kormányok idején úgy látszott, a Fidesz szemében szálka a Gyurcsány Ferenc barátjaként és üzletfeleként emlegetett Erdős Ákos, a 2010-es kormányváltás mégsem okozott törést az Állami Nyomda, illetőleg az ANY állami megrendeléseiben. A jelentősebb tendereket továbbra is ők nyerik. Mint arról beszámoltunk, legutóbb például a „megélhetési bevándorlásról és terrorizmusról” szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit készíthették el. Az ANY felügyelőbizottsági (fb-) tagja Sárközy Tamás jogász, aki a Medgyessy-, majd az első Gyurcsány-kabinet idején kormánybiztos volt, 2008-tól pedig Gyurcsány Ferenc közigazgatási tanácsadója lett. Korábban fb-tagként vállalt szerepet a cégben Stumpf István egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró; mostanra a helyét testvére, Stumpf János vette át. 2011-ig a társaság igazgatósági tagja volt Heim Péter, a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke.

Emlékezetes, Erdős Ákos másik érdekeltsége, a Láng Holding Rt. vette meg az első Gyurcsány-kormány idején, 2005-ben botrányos körülmények között a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t. A Láng Rt. a kezdő ajánlatához képest – az állami privatizációs szervezet hibájából – a második fordulóban 690 millió forinttal alacsonyabb ajánlatot tehetett, amivel nyert is. A vételár végül 3,2 milliárd forint volt, noha ennél érkezett egymilliárd forinttal kedvezőbb, ám érvénytelennek minősített ajánlat is. Szintén a Láng Holding vette meg korábban az egykor Gyurcsány-érdekeltségű Perfekt Rt.-t is.

Amint azt a Magyar Narancs 2005-ben megírta: Pintér Sándornak Erdős segített, amikor a Horn-kormány idején felmentették országos rendőr-főkapitányi tisztségéből. Erdős ösztönözte őt, hogy alapítson magánvállalkozást (Preventiv-Security Rt.), amelybe beszállt az Állami Nyomda.

Ez a cikk megjelent a Magyar Nemzetben 2015. 09. 21.-én.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »