Talán véget érhetett Azovsztal ostroma

Talán véget érhetett Azovsztal ostroma

Orosz és ukrán források is arról adnak hírt, hogy véget ért az Azovsztal acélüzem, és ezzel Mariupol ostroma. Miközben az ukrán források arról írnak, hogy „kimenekítették” az üzem védőit, független források alapján inkább úgy tűnik, hogy az Azovsztalt védő Azov gárdisták, tengerészgyalogsok és milíciák letették a fegyvert.

 „Minden nehézség ellenére teljesítettük a küldetést. 82 napig tartóztattuk fel a túlerőben lévő ellenséget” – közölte Denisz Prokopenko, az Azov zászlóaljként közismert ukrán nemzeti gárdista egység vezetője. Ukrán források szerint sikeresen kimenekítették az ukrán katonákat – köztük rengeteg sebesültet – az Azovsztal pincéiből. A Kyiv Independent szerint összesen körülbelül 300 harcost hoztak ki, ami még nem a teljes állomány. 

Hírdetés

A BBC viszont azt írja, a kimenekítés valójában úgy nézett ki, hogyaz ukrán harcosokat az oroszok, oroszbarát szakadárok őrizetbe vették és szakadár területekre szállították,a későbbiekben tervezik őket kicserélni orosz hadifoglyokra. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kommunikálta, a kimenekítésben részt vett az ukrán haderő, az ENSZ és a Vöröskereszt is, viszont „még kell egy kis idő,” mire ismét ukrán területre kerülnek a harcosok, mivel további tárgyalásokra van szükség. Az orosz médiába felkerült felvételek alapján egyelőre az látható, hogy Z-vel jelölt civil buszokkal szállítják el a gárdistákat a szakadár területekre. Reuters jelentése szerint kb. tucatnyi autóbusszal szállítottak el ukrán katonákat az utolsó mariupoli földdarabról, amit az ukrán védők immár 82 napja tartanak. A Reutersnek nyilatkozó szemtanúk beszámolója alapján megállapíthatatlan, hogy kik és hányan voltak a buszokon, így azt se tudni, hogy köztük lehetett-e az ukrán erők negyven sérültje, akiket az üzem bunkereiben már képtelenség volt ellátni.Mindenesetre Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka nemrég videóüzenetet tett közzé, aminek már búcsúhangulatatavolt.

 Ebben arról beszélt, hogy az erőik „mindent megtettek, amit a lehetetlen helyzetben megtehettek”, és reményét fejezte ki az ukrán nép támogatásában. Arról is beszélt, hogy teljesítik a katonai főparancsnokság utasítását, de hogy az mi, azt nem részletezte. Talán már arra utalt, hogy feladják a gyárat, és vállalják, hogy orosz ellenőrzésű területre vigyék őket. A gyár területén a feltételezések szerint mintegy 600 ukrán katona maradhatott Mariupol védői, az Azov ezred és a 32-es tengerészgyalogos dandár túlélői közül, akik a háború első napja óta folyamatosan harcoltak úgy, hogy a város körül már március 4-én bezárult az orosz ostromgyűrű, vagyis több mint két hónapja reményük se volt a felmentésre. Elméletileg 12 autóbusszal akár mindannyiukat is elszállíthatják. 

(Portf., 444, ú)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »