Talán megússza a háborút Tádzsikisztán és Kirgizisztán

Talán megússza a háborút Tádzsikisztán és Kirgizisztán

Kirgizisztán és Tádzsikisztán megkezdte csapatai és fegyverzete visszavonását a határon lévő konfliktusövezetből – jelentette be vasárnap a kirgiz állami nemzetbiztonsági bizottság határőr szolgálata.

„A felek megkezdték a pótlólagos erők és felszerelés kivonását az államhatár vonalától az állandó állomásozási helyükre”- olvasható a közleményben. A határőrség szerint stabil a helyzet a határon, az elmúlt éjjel nem jelentettek „incidenseket, sem lövöldözést”.

„A határőr alegységek megerősített szolgálatot tartanak” – tették hozzá.

Hírdetés

A kirgiz-tádzsik határövezetben szerdán éleződött ki két határmenti falu között kezdődött, majd csütörtökön fegyveres összecsapássá fajult konfliktus a Golovnoj vízgyűjtő miatt, amelyet mindkét fél sajátjának tekint. A kirgiz egészségügyi tárca legfrissebb összesítése szerint a határ menti összecsapásokban 34 ember vesztette életét, és mintegy száznegyvenen sebesültek meg, többségükben polgári személyek. Tádzsikisztán legutóbb nyolc halottról és 31 sebesültről adott hírt.

Az összetűzés övezetéből több mint 27 ezer embert menekítettek ki. Május 1-re és 2-ra nemzeti gyászt rendeltek el Kirgizisztánban.

Pénteken a két fél tűzszünetben, illetve a csapatok állomásoztatási helyére történtő visszavonásában egyezett meg, amit szombaton a tádzsik és a kirgiz kormány képviselői tanácskozásukon jóváhagytak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »