Talán mégis támogatja a Jobbik a "civilek" átláthatóságának megteremtését

A Jobbik egyetért a civil szervezetek gazdálkodásának nagyobb átláthatóságával, azonban szűknek tartja az erre vonatkozó kormánypárti javaslatot – közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta, több ponton módosító javaslatot nyújtanak be a parlamentnek, s azoktól teszik függővé, hogy milyen álláspontot képviselnek a zárószavazáson.

Értékelése szerint belföldről is lehet a politikát befolyásolni, így a hazai finanszírozású civil szervezetekre is kiterjesztenék a szabályozást.

Szerinte arra is ki kell térni, mi van akkor, hogy a támogatás küldője kettős állampolgár.

Szávay István azt javasolta, hogy a nemzetiségi szervezetekre ne vonatkozzon a törvény, a karitatív szervezetek esetében pedig tegyenek különbséget aszerint, hogy uniós, vagy unión kívüli, ismeretlen állampolgárok érdekében végzik tevékenységüket.

Hírdetés

A Jobbik szerint nem indokolt kivételt tenni a sport- és vallási szervezetek felé, utóbbival kapcsolatban a képviselő hiányolta például azt, hogy nem rendelkezik a törvény a fundamentalizmus esetleges megjelenéséről és annak külföldi támogatásáról.

Jelezte: rendezni kell azt is, mi van akkor, hogy egy civil szervezet munkát végez külföldi megrendelésre, és leszámlázza annak ellenértékét.

(MTI)

Korábban írtuk:

Indul a parlamenti vita az ügynökszervezetek külföldi pénzelésének feltüntetéséről

A héten előterjesztik a külföldről támogatott "civil" szervezetekről szóló javaslatot – a Jobbik már ezt sem támogatja


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »