Találtak egy titkos listát az Argentínában élt nemzetiszocialistákról

Egy régi Buenos Aires-i raktárépületben találtak egy listát 12 ezer nemzetiszocialista nevével, akik az 1930-as évektől Argentínában éltek, jelentette be a Simon Wiesenthal Központ (SWC) nevű zsidó emberi jogi szervezet az MTI beszámolója szerint.

Állítólag megpróbálták megsemmisíteni a bizonyítékokat az akták elégetésével, de egy nyomozás kiderítette, hogy a listán szereplők nagy része pénzt utalt egy zürichi banknál vezetett számlákra.

Hírdetés

„Úgy gondoljuk, hogy ezeken a számlákon olyan pénzt helyeztek el, amelyet a nemzetiszocializmus zsidó áldozataitól loptak el” – közölte azonnal a németekre vadászó zsidó bosszúálló szervezet.

Az SWC szerint a lajstromon szereplők közül többen is kapcsolatban álltak olyan – a nemzetiszocialista hatalomhoz közel álló – vállalatokkal, amelyek a második világháború alatt feketelistán voltak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

A zürichi székhelyű Crédit Suisse bank állásfoglalásban reagált az argentínai bejelentésre. Ebben azt írják, 1997 és 1999 között vizsgálóbizottság nyomozott ezen svájci bankszámlák ügyében, és megpróbálták a lehető legteljesebb képet kialakítani a témában. Bejelentették, hogy ismét megvizsgálják az ügyet.

A második világháború után több tízezer üldözött nemzetiszocialista, köztük Josef Mengele és Adolf Eichmann is Argentínába menekült, ahol évekig hamis személyazonosság alatt éltek.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »