Talált egy vadászpuskát, akár előzetesbe is kerülhet

Talált egy vadászpuskát, akár előzetesbe is kerülhet

Akár hosszabb időre is fogságban maradhat az a 22 éves magyarcsanádi férfi, aki engedély nélkül tartott magánál egy talált fegyvert.

A hatóságoknak még december 17-én tett bejelentést egy vadász arról, hogy elvesztette engedéllyel tartott puskáját. A makói rendőrök nyomozni kezdtek, és „széles körű adatgyűjtést követően” megállapították, hogy a fegyvert a fiatal férfi találta meg, de azt közel két hétig magánál is tartotta ahelyett, hogy bejelentést tett volna a puskáról.

Ezért most lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés gyanújával indult ellene eljárás a makói kapitányságon. A gyanúsított őrizetbe került, a rendőrök pedig kezdeményezték előzetes letartóztatásának elrendelését is.

Hírdetés

Az előzetes letartóztatás indokolatlanul szigorú, bár szabályszerű lépés lehet a férfi esetében: a lőfegyverrel való visszaélésért akár 2-8 éves szabadságvesztés is járhat a Btk. szerint – függetlenül attól, hogy valaki egy darab vadászpuskát visz haza illegálisan vagy egész fegyverraktárat tart fent – a rendőrség pedig ilyen esetben kérheti a kényszerintézkedés elrendelését.

Az előzetesnek ugyanakkor különös feltételei is vannak, közöttük a fogolyszökés, bűnismétlés, a tanúk megfélemlítésének kockázata; nem véletlen, hogy általában visszaeső bűnözőket, nehézfiúkat szoktak ezzel sújtani.

Szerettük volna megtudni a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától, hogy kollégáik miért kértek ilyen szigorú intézkedést, miért kellene 72 órán túl is rács mögött tartani a magyarcsanádi férfit.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a vadász kapott-e bírságot, büntetést fegyverének elvesztése miatt. Telefonos megkeresésünkre nem kaptunk egyértelmű választ, így írásban is elküldtük kérdéseinket. Ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »