Találja ki, mi az? Romániában 4,5, Magyarországon 3,8

Találja ki, mi az? Romániában 4,5, Magyarországon 3,8

A megoldás:

GDP-növekedés százalékban kifejezve.

Az Európai Bizottság ugyanis a szerdán közzétett téli gazdasági előrejelzésében idén 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Romániában, míg becsléseik szerint a román hazai bruttó termék (GDP) 2019-ben 4 százalékkal fog bővülni.

Hírdetés

A románok azonban ezt vitatják: az idei költségvetés-tervezetükben 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, de a gazdasági előrejelzésekkel foglalkozó bukaresti kormányzati bizottság a hét elején már 6,1 százalékra növelte a 2018-as GDP-növekedésre vonatkozó becslését.

Ezzel szemben a GKI Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint hazánkban idén 3,8 százalékos lehet a GDP-növekedés, amely némileg ugyan magasabb, mint az EU átlag (2,5 százalék), de látható, hogy a kelet-közép-európai régióban ez a teljesítmény közepesnek számít.

Probléma lehet az is, hogy amíg a románok optimizmusát a növekvő beruházási kedv táplálja, addig nálunk 2018-ban óriásit esik az építőipari bővülés, a tavalyi 30-ról 10 százalékra csökken ez a mutató, illetve jelentős visszaesést tapasztalhatunk a beruházásoknál is: ennek mértékét tavaly 20 százalékra, idén 9 százalékra teszi a GKI.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »