Taktikáznak a németek, egyelőre nem akarják lezárni a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást

Taktikáznak a németek, egyelőre nem akarják lezárni a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást

Az EU soros elnökségét ellátó Németország a koronavírus-fertőzés miatt egy héttel elhalasztott EU-csúcsra hivatkozva további meghallgatásokat tervez a magyarok és lengyelek elleni hetes cikkely szerinti eljárásban, mondván, hogy nincsenek még meg a feltételei a lezárásnak.

A Magyarországot korábban antiszemitizmussal vádoló Michael Roth német EU-ügyekért felelős államtitkár kijelentette, hogy a Magyarország elleni eljárásnak folytatódnia kell. Varga Judit magyar igazságügyi miniszter ellenben azt hangsúlyozza, hogy egy tagállam méltóságát is sértő eljárás kérdését mielőbb szavazásra kell bocsátani az Európai Tanácsban. Megjegyezzük, ott az indítványnak négyötödös többséggel kell átmennie, hogy folytatódjon az eljárás.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke (aki nem mellesleg tavaly a Smer elnökjelöltjeként még a visegrádi csoport mellett foglalt állást egy nagyon rövid időre), Rothtal közös sajtótájékoztatóján arról beszélt,  hogy a cseh Viera Jourova (alapértékekért és átláthatóságért felelős bizottsági) alelnökkel folytatott egyeztetés után megállapították, hogy „még mindig sok aggodalomra okot adó körülmény van”.

A halogatásnak több oka is lehet. Az egyik, hogy nem szeretnék, ha a német uniós elnökség alatt kellene meghozni az eljárások leállításáról szóló döntést. Ez egyelőre nem annyira életszerű, legalábbis, ha Brüsszel tartja magát ahhoz, hogy január 1-jével el kell indítani az újjáépítési alapot. Ehhez ugyanis kell Magyarország és Lengyelország támogató szavazata a Tanácsban, akik vétójoggal rendelkeznek. Ha Magyarország kitart amellett, hogy a hetes cikkely szerinti eljárást előbb zárják le, akkor az év végéig uniós elnökséget ellátó németek komoly dilemma elé kerülhetnek.

Hírdetés

A másik lehetőség, és ez a valószínűbb, hogy jelenleg az Európai Tanácsban még ahhoz sincs meg a kellő támogatottság az eljárások folytatására, hogy azok továbbra is legalább valamilyen alkupozíciót jelentsenek Michael Rothék kezében az uniós mentőcsomag és költségvetés körüli vitákban. Így próbálják azokat elhúzni újabb meghallgatásokkal.

Ráadásul az uniós mentőcsomag merítését jogállamisági kritériumokhoz kötésének problematikája is megoldatlan maradt, amit viszont már nem csak Magyarország ellenez (van több másik tagállam, amelyek nem szeretnék, ha politikai zsarolásra alkalmas jogi eszközt vezetnének be).

Az újjáépítési alap körüli vitákat valószínűleg tovább fogja bonyolítani az Európai Bizottság új migrációs terve, amely központosított megoldást javasol a migráció terheinek „szolidáris és arányos” elosztása érdekében. A tervet Ursula von der Leyen mutatta be szerdán. A dolog pikantériája, hogy a Bizottság Elnöke úgy állt elő az EB közös és központosított megoldásokat követelő keretjavaslatával, hogy előző nap az uniós külügyminiszterek képtelenek voltak megállapodni abban, hogy uniós szinten koordinálják egymás járványügyi kockázati besorolását.

A migráció témája azonban tovább differenciálja a helyzetet, egyszerre nyitva új frontot a Tanácsban és lehetőséget az alkura ugyanott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »