Takarítsátok ki végre ezt a nevében magyar és nevében tudományos libsi szellemi koszfészket!

Hiába a hosszú egyeztetési folyamat és az MTA ellenállása, ahogy arra számítani lehetett, végül csak az történik, amit Palkovics László akart: a kutatóintézetek elkerülnek az MTA-tól. Ennek időpontja meglepő: az Index által megszerzett tervezet szerint már augusztus elsejével elvennék a kutatóintézeteket. Korábban Palkovics szeptemberi illetve januári határidőről beszélt.

Az összes kutatóintézet az újonnan létrehozandó intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alá tartozna, amelyben meghatározó befolyása lenne a kormányak, hat tagot a kormány, hatot az MTA delegál, az elnököt közös javaslat alapján Orbán Viktor miniszterelnök nevezi ki. Korábban az MTA azt javasolta, a tagok harmadát adja a kormány, a fennmaradó kétharmadra az MTA illetve a kutatóhálózatok tehettek volna javaslatot. Ezt Palkovics elutasította.

Ez a testület dönt majd a kutatóhelyek átszervezéséről, megszüntetéséről vagy újak csatlakozásáról, valamint a kutatóhelyek vezetőinek személyéről is – írja a tervezet alapján a lap.

Hírdetés

Van egy még durvább ötlet is benne: felállítanak egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot, amelynek elnöke Palkovics László lesz, az összes tagra ő tesz javaslatot, itt az MTA-nak csak egy képviselője lesz.

Ez a testület tesz majd javaslatokat a támogatandó kutatási főirányokra.

A lap úgy tudja, az MTA-t törvénnyel köteleznék arra, hogy a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, teljes eszközparkját, tulajdonát adja át ingyenes használatba, ami olvasatukban gyakorlatilag államosítást jelent.

Az MTA-val már nem egyeztették az új tervezetet, amely napokon-heteken belül a Parlament elé kerülhet, de egyelőre nem jelent meg az Országgyűlés honlapján.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »