Takarítják a fortyogói borvízforrást (Kézdivásárhely)

Takarítják a fortyogói borvízforrást (Kézdivásárhely)

Sokan úgy vélték, hogy a szárazság miatt apadt el, egyesek a politikát is belevegyítették abba, hogy nem folyt a víz a fortyogófürdői forrásból, jóllehet a hiba egyszerűen csak abban állt, hogy a vezeték eldugult. A forrás takarítását a tegnap megkezdték, de a víz nem fogyasztható, amíg a munkálat befejezését követően a közegészségügynél meg nem vizsgálják.

Egyetlen csorgón sem folyt a víz a fedett borvízforrásnál, amelynek vizét nem csak a kézdivásárhelyiek, hanem a környékbeliek is előszeretettel fogyasztották. Tegnap reggel Sepsiszentgyörgyről megérkezett a szakembercsapat, amelynek tagjai eltávolították a betonfedelet a kútról és megkezdték a takarítást.

Hírdetés

A csoportvezető mérnöktől megtudtuk: több mint 120 méter mély a kút, úgy tudja, hogy legutóbb 1996-ban volt takarítva. A mostani dugulást egyrészt finom homok, illetve a hatalmas nyomás által a felszínre hozott kődarab is okozhatta. A munkások eltávolították a fővezetéket, egy hosszú csövet dugtak le a kútba, amelybe sűrített levegőt vezettek, azzal nyomatták ki a vizet és egyúttal a szennyeződést az aknából. A munkálaton jelen lévő Szilveszter Szabolcs alpolgármesterrel közölték, illetve a Háromszéknek is hangsúlyozták: a víz addig nem alkalmas és javasolt fogyasztásra, amíg nem végzik el a laboratóriumi elemzést, ez vélhetően pár nap múlva esedékes.

A fortyogói forrásvíz a Sapientia Egyetem 2016-ban elvégzett kémiai elemzése szerint fogyasztható, bár nitritet és nitrátot, ammóniát, szulfátot, foszfátot és vasat egyaránt tartalmaz, viszont az elfogadható határokon belül, pH-értéke 5,69, és magas a szén-dioxid-tartalma.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »