Takarításból is meg lehet élni (Magánvállalkozás)

Takarításból is meg lehet élni (Magánvállalkozás)

Pszichológiát és humánerőforrás-menedzsment szakot végzett, utóbbinál diplomamunkáját arról írta, hogy a pozitív visszajelzés hogyan hat a munkavégzés teljesítményére. Jelenleg férjével együtt takarító- és építkezési céget működtet Sepsiszentgyörgyön. Kisgyörgy-Kósa Imola úgy tartja: mindegy, hogy az ember mivel foglalkozik, fontos, hogy szeresse és általa biztosítsa családjának a megélhetést. 

Első vállalkozásukat egyetemi éveik után Kolozsváron indították. A turisztika–földrajz szakot végzett Kisgyörgy-Kósa Zoltán ötletéből kipattant zöldövezet-karbantartó cég révén gyűjtött tapasztalatot később itthon kamatoztatták. Tömbházak lakóbizottságaival kötöttek szerződést zöldövezet takarítására, 2017-től pedig lépcsőház-takarításra is szakosodtak, amit annak köszönhetnek, hogy módosult a törvény, miszerint a részmunkaidős szerződések után is nyolcórás munkáért járó minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítást kell befizetni, és ez nem felelt meg a lakóbizottságoknak. Már az első esztendőben kétszer annyiért vállalták a takarítást a lépcsőházakban, mint amennyit a lakók korábban fizettek, mert úgy tartották, minőségi munkát csak akkor tudnak végezni, ha nem a mennyiség az elsődleges szempont, hanem az alaposság és megbízhatóság. Öt lejről tíz lejre emelték a lakásonkénti havi takarítási díjat, de ez nem bátortalanította el a lakóbizottságokat, jelenleg nyolcvanöt lépcsőházban takarítanak. 

A TIZ Clean elnevezésű takarítócéget 2019-ben alapították egy StartUp+ pályázatnak köszönhetően, mostanra igencsak elismert céggé váltak ezen a területen. A minimálbér és az üzemanyag árának idei emelkedése miatt a négy évig szinten tartott havi tízlejes takarítási díjat 11,50 lejre emelték lakásonként, ezt az egyik lakóbizottság nem fogadta el és felmondta a szerződést a céggel, március 1-jétől az érintett lépcsőházakban nem takarít a TIZ Clean.

 

Hírdetés

Drága, de biztonságos

Amikor a cégtulajdonostól azt hallottuk, hogy a hét takarító mindenikének naponta tíz lépcsőházat kell kitakarítania, már-már emberfeletti elvárásnak neveztük volna, de Kisgyögy-Kósa Imola részletesen elmagyarázta, mit jelent ez. A négyemeletes tömbház húszlakásos lépcsőháza a viszonyítási alap, ahol hetente kétszer takarítanak. Egyik alkalommal sepregetnek és letörlik a port a korlátról, másik alkalommal seprés, portörlés és felmosás szerepel a feladatkörben. Egymáshoz közeli lépcsőházakban dolgozik egy-egy takarító, naponta öt helyen seper és töröl port, másik öt lépcsőházban felmos. Egyes helyeken hétfőn és csütörtökön, máshol kedden és pénteken takarítanak. Szerdán lakásokban, cégirodákban vállalnak munkát, vagy a takarító szabadnapot vesz ki, amit levonnak a pihenőszabadságból. Ez a szabad nap arra is alkalmas, hogy elvégezzék a nagytakarítást a lépcsőházakban, ilyenkor csapatban dolgoznak. Évente háromszor-négyszer kerül sor nagytakarításra minden lépcsőházban, ami ajtó- és ablakmosással, a gázcsövek és a korlátok teljes felületének takarításával jár. Húsvét és karácsony előtt egy hónap alatt mindenütt el kell ezt végezni. 

„Nem könnyű munka, de aki becsülettel végzi, azt mi is megbecsüljük” – mondja Kisgyörgy-Kósa Imola. Úgy véli: fontos, hogy olyankor is visszajelezzenek, ha minden rendben van, csak így lehet elérni, hogy egy adott munkaerő több ideig maradjon a cégnél. A munkaidőt rugalmasan kezelik, de a napi tíz lépcsőház takarítását el kell végezni, és időnként ellenőrzik, hogy alapos munkát végeznek-e az alkalmazottak. A vállalkozó úgy tartja, a cégen keresztül szerződött lépcsőház-takarítás biztonságos, mert van, aki ellenőrizze a minőséget, betegség vagy bármilyen okból történő hiányzás esetén pedig biztosítják a helyettesítést. 

Kisgyögy-Kósa Imola szerint a TIZ Clean nem csak egy takarítócég, hanem egy olyan csapat, amelynek fontos, hogy a tömbházlakók bizalommal legyenek irányukban és elégedettek legyenek a munkájukkal.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »