Takács Péter: folytathatja tevékenységét az orvosi kamara

Takács Péter: folytathatja tevékenységét az orvosi kamara

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára szerint a kormány lépéskényszerbe került.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem szűnik meg, a MOK folytathatja tevékenységét az új jogszabályi környezetben is – mondta el a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Takács Péter közölte, az orvosi tevékenység végzésének három kritériuma – érvényes működési engedély (szakvizsgák megléte), a kötelező kamarai tagság és a foglalkozás-egészségügyi engedély – közül a parlament által elfogadott törvény csak a kötelező kamarai tagságot szünteti meg.

A kötelező kamarai tagság megszüntetésének az volt az oka, hogy

„az elmúlt időszakban a kamara nem köztestületként, hanem politikai aktorként kezdett tevékenykedni”

– tette hozzá.

Azt mondta, a kamara olyan nyomásgyakorlási eszközöket választott és olyan nyomás alá helyezte a háziorvosokat, ami az új ügyeleti rendszer ellehetetlenítésével járt volna, ezzel pedig a közvetlen betegellátást veszélyeztette volna. „Ezt a kormány nem tartotta helyesnek, lépéskényszerbe kerültünk” – emelte ki Takács Péter.

Az egészségügyért felelős államtitkár kitért arra, hogy a kamara a szakmai érdekképviseletet a jövőben is végezheti,

Hírdetés

az etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) folytatja majd le.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: egy etikai eljárás „nem egy baráti ejnye-bejnye”, a legsúlyosabb esetben az orvost felfüggesztik, kizárják, tehát orvosként nem dolgozhat tovább. Az adott orvos betegei így ellátatlanul maradnak, és az orvos megélhetése is veszélybe kerül – tette hozzá.

Ezért fontos – folytatta -, hogy ezt a fajta etikai eljárást egy másik testülethez, az ETT-hez delegálja a törvény. Ez egy nagy múltú testület, és a tanácson belül már régóta működő kutatásetikai bizottságok mintájára most létrehoznak egy orvosetikai bizottságot is az ETT-n belül – ismertette Takács Péter.

A törvény szerint az ETT egy új etikai kódexet alkot, ennek mentén fognak lezajlani az etikai eljárások is – tette hozzá.

Takács Péter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: az orvosi kamara az utóbbi hetekben olyan átalakításokat kifogásol, amelyekre korábban írásban javaslatokat tett, az egészségügyi rendszer megújítását célzó jogszabályba a MOK számos javaslatát beemelték.

„Ezek után vett a MOK kommunikációja egy 180 fokos fordulatot, és teljes offenzívába ment át” – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: a kamara az ügyeleti rendszerről most is azt mondja, hogy az átalakítást szükségesnek és jónak tartja, de mégis nyomást gyakorol az ügyeletet ellátni akaró orvosokra.

Takács Péter úgy értékelt: ezzel nem a kormányt, hanem az orvosokat helyezik nyomás alá és a betegellátást veszélyeztetik, ami komoly felelősség.

Arra a kérdésre, hogy a kamara elnökének, Kincses Gyulának mi a pontos célja, Takács Péter azt mondta: „ezt nehéz megfogalmazni, (…) én már nem tudok másra gondolni, mint hogy külső, politikai sugalmazásra teszi ezt”.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »