Tajvanra látogat a cseh képviselőház elnöke

Tajvanra látogat a cseh képviselőház elnöke

Tajvanra látogat a cseh képviselőház elnöke Mészáros Richárd2023. 02. 01., sze – 16:21

Tajvanra látogat március végén Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke – közölték szerdán Prágában.

A parlamenti alsóház elnökét ázsiai útjára cseh vállalkozók, tudósok, kutatók és városok képviselői kísérik el. A látogatás programját Markéta Pekarová Adamová szerdán videobeszélgetés keretében Joseph Vu tajvani külügyminiszterrel egyeztette – jelentette be Martin Churavý, a képviselőház elnökének szóvivője.

Hírdetés

Cseh szenátorok és politikusok 2020 óta látogatnak el időnként Tajvanra, a pekingi vezetés viszont ezeket a látogatásokat minden alkalommal élesen bírálta. Kínai tiltakozást váltott ki Petr Pavel megválasztott államfő hétfői telefonbeszélgetése Caj Jing-ven tajvani elnökkel is.

„Nem azért beszéltem telefonon a tajvani elnökkel, hogy bárkit is felbosszantsak. Kereskedelmi kapcsolataink Tajvannal nagyon erősek, közös értékeket vallunk, s nem látom okát annak, hogy ezt titkoljuk” – közölte ezzel kapcsolatban Petr Pavel a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak. „Részünkről nincs ebben semmi Kína-ellenesség, csak Csehország szuverenitásának és nemzeti érdekeinek kinyilvánítása” – tette hozzá Petr Pavel, akit március elején iktatnak be hivatalába.

A kínai diplomácia nyilatkozatban hívta fel Prága figyelmét arra, hogy tartsa be az egy Kína elvét. „Csehország szuverén ország, és maga dönti el, kit hív fel és kivel találkozik” – reagált kedd esti nyilatkozatában Petr Fiala cseh kormányfő a kínai bírálatokra.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »