Tajvani védelmi minisztérium: Kína nehézségekbe ütközne egy invázió során

Peking számára nehézségbe ütközne egy Tajvan elleni széleskörű invázió a csapatok szállítása és az utánpótlás miatt – áll a tajvani védelmi minisztérium által a parlament elé hétfőn beterjesztett jelentésben.

A tajvani hadsereg jól őrzi a kikötőket és a repülőtereket, amelyeket ezért nem lenne könnyű rövid idő alatt elfoglalni – áll a jelentésben, amely egyúttal kiemeli, hogy egy partaszállási kísérlet "rendkívül magas kockázattal bírna".

A tárca részéről kiemelték, hogy Kínának nehézséget jelentene, hogy szárazföldi erőit viszonylag rövid időn belül a szigetre juttassa, és az utánpótlásról – tehát további katonákról, fegyverekről, valamint egészségügyi felszerelésről – sem tudna gondoskodni.

Hírdetés

"Tajvanhoz közel amerikai és japán támaszpontok is találhatók, és a kommunista Kína bármely támadását észrevennék" – emlékeztet továbbá a jelentés, amelynek összeállítói ezért úgy vélik, Kínának egy esetleges offenzíva alkalmával külön kéne olyan csapatokról gondoskodnia, amelyek idegen katonai beavatkozást is ki tudnak védeni.

A 2016-ban elnökké választott Caj Jing-ven hivatalba lépése óta Tajvan növelte a védelmi célokra szánt kiadásait, legutóbb új, korszerű F-16-os vadászbombázókat is hadrendbe állított. A sziget legnagyobb fegyverszállítója az Egyesült Államok, jóllehet Washington hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal.

Tajpej az elkövetkezendő öt évben elsősorban a haditengerészetet akarja korszerűsíteni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »