Tábori püspök: aggasztó az osztrák hadsereg állapota

Ausztria tábori püspöke, Werner Freistetter aggasztónak nevezte hazája hadseregének állapotát kedden az osztrák sajtónak adott interjújában. Véleménye egybecseng Thomas Starlinger védelmi miniszter minap hangoztatott aggodalmaival.

Hírdetés

„Kötelességünk, hogy katonáinkat a lehető legjobb felszereléssel és eszközökkel lássuk el annak érdekében, hogy bel- és külföldön egyaránt el tudják látni feladataikat” – mondta a tábori püspök.
   
Úgy vélte, világosan látszik, hogy a hadsereg évek óta nem kap elegendő támogatást.
   
Freistetter meglátása szerint sürgősen szükség volna az infrastruktúra fejlesztésére és arra, hogy a katonákat, akiket „részben veszélyes bevetésekre küldünk”, korszerű felszerelésekkel lássák el. Az alapfeladatok elvégzéséhez is nélkülözhetetlen volna a járműállomány, valamint a természeti katasztrófák, illetve a légtér megfigyelése során használatos eszközök megújítása.
   
A védelmi miniszter a hétvégén St. Pöltenben szintén keményen bírálta a politikai döntéshozókat az osztrák hadsereg állapota miatt. Thomas Starlinger szerint anyagi helyzetét tekintve a hadsereg „a sír szélén áll”, a politikusok pedig már a koalíciós tárgyalások kezdetén abban a hitben vannak, hogy elegendő, ha a hadsereg költségvetését évi 400 millió euróval megnövelik.
   
A miniszter hangsúlyozta: a hadsereg „sírásói” nemcsak a lakosság biztonságát, hanem a munkahelyeket is veszélyeztetik. A gazdasági hanyatlás kedvezőtlen hatásainak kivédésére egy biztonsági csomag létrehozását szorgalmazta.
   
Starlinger arról is beszélt, hogy a tárcánál az elkövetkező hetekben döntenek a hadsereg sorsáról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »