Szydlo: az ellenzék parlamenti tüntetése botrányos

Botrányosnak nevezte szombaton Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a szejm üléstermébe belépést akadályozó ellenzékiek tetteit.

Az állami televízióban közvetített beszédében Szydlo elmondta: „Az ellenzék lépésének, hogy felfokozott politikai érzületet lobbantson fel (…) semmi köze az ország valós állapotához”. „Éppen ellenkezőleg, ennek oka azok tehetetlensége és csalódottsága, akik kikerültek a hatalomból és elképzelésük sincs arról, hogyan tudnák meggyőzni nézeteikről a lengyeleket” – tette hozzá.

Szerinte az ellenzék szabadon tarthat felvonulásokat és tüntethet, de tiszteletben kell tartania a más véleményeket is.

Hírdetés

Napokig tartó kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel a lengyel ellenzék vezetői szombaton, és fogadkoztak, hogy továbbra is akadályozni fogják a szejm üléstermébe való belépést. Több ezren tüntettek a nap folyamán Varsóban és más lengyel városokban, miután a rendőrség hajnalban feloszlatta a törvényhozás alsóháza épületének bejáratait eltorlaszoló tüntetést.

Néhány ezer aktivista a lengyel elnöki palotánál gyűlt össze, követelve az államfő beavatkozását. A tüntetők arra is felszólították az elnököt, hogy tagadja meg néhány vitatott törvény aláírását, köztük a közoktatás rendszerét átalakító jogszabályét. Később a tüntetők tömege a szejm épületéhez vonult.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a szejm elnöksége 2017. január 1-jétől meg akarja változtatni a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokat; az újságírók többségét gyakorlatilag kizárná a szejm épületéből, s a média a jövőben egy külön épületben kialakítandó sajtóközpontban dolgozhatna, bár a mostaninál jobb technikai körülmények között. A felháborodást tovább fokozta, hogy a pénteki végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »