Szűz Mária választott vitéze – Szent László királyt ábrázoló művek fotóiból nyílt tárlat Debrecenben

Szűz Mária választott vitéze – Szent László királyt ábrázoló művek fotóiból nyílt tárlat Debrecenben

Varsányi Katalin fotódokumentációs gyűjteményét mutatja be a Szűz Mária választott vitéze című, március 12-ig megtekinthető kiállítás, amely a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Partium Ház közös szervezésében valósult meg. A tárlatot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök nyitotta meg február 14-én a debreceni Partium Házban.

A kiállítási anyagban szereplő közel háromszáz fotó az elmúlt 18 év gyűjteménye, melyeket a gyűjtő utazásai során, 117 helyszínen fényképezett Szent Lászlót ábrázoló szobrokról és más alkotásokról. A tárlaton látható továbbá Szent László csontereklyéjének egy darabja, valamint Szent László király kürtje is.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Velkey Ferenc történész, egyetemi docens, a debreceni Szent László domonkos plébánia képviselő-testületének világi elnöke, valamint Puskás István, Debrecen város alpolgármestere.

Puskás István többek között arról szólt, hogy szentjeink évszázadok óta bekapcsolnak bennünket egy szélesebb kultúrába. Szent László nevével nem csak a Nagy-Magyarországon, de a tágabb európai környezetben is lépten-nyomon találkozunk; ez a kiállítás is ezt az erős európai jelenlétet mutatja be.

A Partium Ház küldetése Nagyvárad és Debrecen kapcsolatainak építése, erősítése. Nagyvárad, Szent László városa kínálja ezt a kapcsolódást; de a lovagkirálynak Debrecenben is fontos kultusza van, hiszen a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye védőszentjeként is tisztelik – mondta az alpolgármester.

Az alkotó beutazta azokat a helyeket, ahol Szent Lászlóra emlékeznek valamilyen formában. Számára fontos Szent László, ezt dokumentálja, hogy számunkra is az legyen, hiszen ő nem a múlt, hanem a jelen, most is velünk van – emelte ki beszédében Velkey Ferenc.

Debrecenben, a Szent László-templomban is nagyon fontos az ő jelenléte. Szent László léte nem csak történelem. Kultusza van, amely nem pusztán emlékezetben tartja a múltat, hanem megéli a vele való találkozást. Ez a tárlat sem pusztán egy kiállítás; minden ábrázolásban a szakralitást éljük meg – fogalmazott a történész.

A kiállítást Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke nyitotta meg.

A főpásztor elmondta: Varsányi Katalin családjával harminc éve, papságának kezdete óta barátságban van; ő a család lelkivezetője. Ezt a kiállítást az elmúlt évben, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításának 30. évfordulóján tervezték megrendezni, annak okán is, hogy az egyházmegye védőszentje Szent László király, aki ebben a régióban volt igazán otthon.

Szent László király embersége, életszentsége mind a mai napig hat a hívekre.

Hírdetés

Eszménykép, példakép számunkra ma is. Szent II. János Pál szavai szerint: a szentek nem azt akarják, hogy ünnepeljük őket, hanem hogy kövessük őket abban, ahogyan megélték az Istennel való kapcsolatukat. Mi is találjuk meg életünkben Isten akaratát, és teljesítsük azt – buzdította a kiállításmegnyitón megjelenteket Palánki Ferenc püspök.

A főpásztor felidézte: Szent László megszilárdította Szent István művét, az erkölcsi törtvényeket beemelte az állami jogrendbe az 1092-ben Szabolcs községben megrendezett zsinaton. Ő nemcsak kiváló vezetője volt az országnak, hanem családapaként is példát ad nekünk. Sokszor éjszakákat töltött imádsággal. „…Ha szent a gyökér, szentek lesznek az ágak is” (Róm 11,16) – ezt mutatja leánya, Szent Piroska életszentsége is.

A kisvárdai Szent László egyházmegyei köznevelési intézmény udvarán található Szent László-emlékműn ez áll: ,,Ladislaum cum justitia tum pietas ingenita vicciset” (Antonio Bonfini) – ,,Lászlót az igazságosság és a veleszületett jámborság vitte győzelemre”.

Szent László nem egy múltbéli, történelmi személyiség csupán, hanem lehetőség mindenki számára, hogy megéljük a vele való találkozást, és hitünk szerint azt, hogy belekapcsolódhatunk a szentek közösségébe – összegezte megnyitó beszédében Palánki Ferenc püspök.

Ezt követően Varsányi Katalin beszélt Szent László királyhoz fűződő kapcsolatáról, kiemelve, hogy a szent királyok dinasztiájának fényes tagja követendő példa mindannyiunk számára.

Az alkotó röviden bemutatta Szent László király életútját. Emlékeztette: Szent László keménykezűségének köszönhetően összefogta az országot. Életét nehezítette, hogy a viszálykodást is megélte a családjában.

Komolyan vette isteni küldetését, hogy Magyarországot egyben tartsa. Ez oly mértékben sikerült is neki, hogy állandóan hadban kellett állnia az ország védelmében – emlékeztetett Varsányi Katalin. – Fontos kvalitása volt továbbá, hogy mindig az első sorban küzdött. Különleges lelkivilágára utal, hogy megsiratta az elesett katonákat, nemcsak a sajátjait, hanem az ellenségét is. Irgalmasságával kapcsolatban nagy tettet vitt végbe, a magyar nép elé szenteket állított, István királyt, Imre herceget is szentté avatta.

Varsányi Katalin arról is beszélt, hogy gyűjteményének első darabjaihoz családi szálak fűzik. Fivérét, Lászlót megajándékozta egy Szent László-ábrázolásról készített fotóval – és ez minden évben így történt. 2017-ben, Szent László évében arra érzett indítást, hogy a már meglévő fotógyűjteményét közkincsé tegye; így született meg ez a fotódokumentációs gyűjtemény, amelyben a fotók mellett sok szép imádságot is találunk.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Ecsedi-Oláh Petra népdalénekes és Papp István, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművésze.

A kiállításmegnyitót Bódor Edit, a debreceni polgármesteri kabinet egyházi és határon túli kapcsolatokért felelős referense moderálta.

A Szűz Mária választott vitéze című fotódokumentációs kiállítást március 12-ig tekinthetik meg az édeklődők a debreceni Partium Házban.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »