Szürreális Star Wars-plakátok a rendszerváltás előtti Kelet-Európából

Szürreális Star Wars-plakátok a rendszerváltás előtti Kelet-Európából

Részben művészi igényességű, részben nehezen értelmezhető moziplakátok készültek a nyolcvanas évek Kelet-Európájában a Csillagok háborúja-filmjeihez. A plakátokat most a BBC gyűjtötte össze, ha egyik-másik esetében nem tudja, mire is gondolhatott közben a művész, valószínűleg nem önben van a hiba.

Amilyen szabadon bántak időnként a vasfüggöny mögött a nyugatról érkezett műalkotások szerzői jogaival, olyan szabadon vették az ezekkel kapcsolatos értelmezési lehetőségeket is – legalábbis ez az első benyomása az embernek, ha megnézi a BBC-n most közölt Csillagok háborúja-moziplakátokat.

A brit közszolgálati csatorna honlapján egyből egy magyar alkotást, Helényi Tibor munkáját láthatjuk, amelynek film- és plakáttörténeti érdekessége, hogy egy olyan hüllőszerű kreálmány is helyet kapott rajta, amelyhez még csak hasonló sem szerepel egyik epizódban sem. Mint a BBC szerzője, Christian Blauvelt megjegyzi, Helényi esetleg tisztában volt vele, hogy George Lucas Csubakka mellé valóban egy hüllőszerű szereplőt képzelt el eredetileg, de végül maradt a sokkal konvencionálisabb Han Solo.

http://mno.hu/

Darth Vader légzőmaszkja inkább egy autó hűtőrácsára hasonlít, a Halálcsillag pedig láthatóan egy kívülről érkezett lövés nyomán semmisül meg. Az összes többi stimmel.

http://mno.hu/

Felvidéki András plakátja Helényi Tiboréhoz képest kvázi realista is lehetne egyes elemeiben, az alkotó legalábbis igyekezett az egyes szereplőket többé-kevésbé pontosan megjeleníteni – na nem szegény Csubakkát, aki a kép jobb oldalán egészen durva módon lebegteti a nyelvét fogakkal teli szájában. R2-D2 egészen élethűre sikeredett, igaz C-3PO már inkább léphetett volna ki Óz meséjéből Bádogemberként. A kép központi alakját adó homoklakó pedig egy marginális mellékszereplő volt csupán a filmben, aki rá várt a plakát alapján, csalódnia kellett.

Hogyan készültek a Helényi-plakátok?Maga a grafikus mesélte el az Origo kultblogjának, a Kunsztnak adott 2013-as interjúban, hogy nem tudott arról, milyen nagy karriert futottak be a Csillagok háborújához készült plakátjai. Mint mondta, látta a filmet, emellett standfotókat is megnézhetett, használta is őket, mielőtt egy hét alatt megfestette a plakátot. „Érdekes egyébként, hogy a mozik előtt annak idején voltak ezek a nagy panelek, amelyre ráfestettek részleteket a filmből vagy a plakátból. Na most pont ezt a filmben nem szereplő figurát festették fel, amikor a Csillagok háborúját bemutatták. Mindenki azt hitte, hogy látja majd a filmben. Nagyon jót szórakoztam ezen” – fogalmazott Helényi Tibor. Azzal kapcsolatban, hogy Felvidéki András is készített egy plakátot, ezt mesélte: „Annyi történt, hogy mindkettőnket behívták a vetítésre. Ez nagy marhaság volt, mert mi nagyon jóban voltunk egyébként is, nem értettük, miért kellett volna egymással küzdenünk. Végül az lett a vége, hogy úgy döntöttek, hogy mehet mindkét plakát.” A művész 2014-ben hunyt el. (Földi Bence)

Mint a BBC megjegyzi, a Szovjetunióban 1990-ig tilos volt a Csillagok háborúja bemutatása, persze a videomagnók megjelenésével illegális másolatok azért bejutottak az országba. Az 1990-es plakát, Jurij Bokszer és Alekszandr Csantszev közös munkája „galaktikus westernként” definiálja a mozit, a film címe ugyanakkor – Csillagháborúk szó szerint – pontos. Ezt leszámítva semmi nem egyezik az eredeti alkotással, lehet, hogy a két művész nem is látta a filmet, a pisztolyát elsütő cowboyt gyakorlatilag egy a szovjet számítástechnika termékeiből alkotott montázs alkotja.

Hírdetés

Jurij Bokszer és Alekszander Csantszev következő plakátját elnézve szinte biztosak lehetünk benne, hogy fogalmuk sem volt, miről szól a film, egyszerűen csak eleresztették a fantáziájukat. A két művész így mintha ráérzett volna valamire: mint a BBC cikke megjegyzi, egy Csillagok háborújára épülő novelláskötetben Saladin Ahmed, a szerző valóban szerepeltet egy Kedpin Shoklop nevű lila lényt, amelyiknek egy darab rózsaszín színű szeme van.

Bokszer és Csantszev sem az ötletekből, sem a technikákból nem fogyott ki: a montázs, majd a szürreális, egyetlen egyenes vonalat sem tartalmazó kukaclényes plakát mellett egy harmadikat is készítettek, ezen az egyenes vonalak, szögletes formák dominálnak. A központi alak nyilván Darth Vader – ezek szerint őt legalább látták –, igaz tigrisfogakkal, nagymacskára fazonírozva jelenik meg. A kép keretét pedig hieroglifikus alakok adják.

http://mno.hu/

A szláv nyelvű filmcímfordítások mindig viccesnek hatnak a magyar fülnek, elég csak az Útvesztőben című David Lynch-mozira gondolni, amelynek Zagubiona autostrada volt a lengyel címe, vagy a Krtek a transistor néven futó Kisvakond-epizódra. Nincs ez másképp A Birodalom visszavággal sem: Imperium kontratakuje. Már a kezdés is erős, de a képi tartalom felnő hozzá: minden bizonnyal Luke Skywalkert látjuk, rasztává fazonírozva. Emellé nagyon más nem is hiányzik, kapunk még kék alapon pár bolygónak tűnő fehér foltot, hogy lássuk: „galatikus westernnel” van dolgunk. Jakub Erol az alkotó.

Kollégájához képest a szintén lengyel Miroslaw Lakomski ugyanilyen című plakátja szinte már realista, a birodalmi lépegető és a középen elhelyezkedő Yoda mester ábrázolása legalábbis aprólékosan ki van dolgozva. Igaz, utóbbi a BBC-összeállítás szerzőjét, Christian Blauveltet Jim Fitzpatrick ikonikus Che Guevara-képére emlékezteti, a plakáton szereplő körök pedig „Piet Mondrian és Saul Bass világát idézik”.

Helényi Tibor az egész trilógiához készített plakátot, A Birodalom visszavághoz festett poszter sokkal jobban kidolgozott mű, mint első alkotása, de azért a művész így is belevitt valami szokatlant: a birodalmi lépegető első „mancsával” szinte kinyúl a képből, mintha egyenesen a plakát szemlélőjét próbálná megragadni. Darth Vader és a mögötte fenyegetően sorakozó rohamosztagosok alakja szinte Alien-szerű, a képet a támadó csillagrombolók teszik teljessé.

A magyar alkotó – Christian Blauvelt láthatóan ismeri Helényi munkáit, mert említi a Ben Hurhoz vagy éppen Kuroszava Akira Árnyéklovas című filmjéhez készített plakátjait is – A jedi visszatérhez készített plakátja is művészi igényességű, a Darth Vader egyik szeme helyén szereplő épülő második Halálcsillag remek ötlet. Csak azt a visszatérő zöld gyíkot a kezében a handzsárral nem lehet értelmezni.

Jurij Bokszer és Alekszander Csantszev is elkészítette a maga plakátját A jedi visszatérhez, Jabba feje és a fölötte lévő Halálcsillag, valamint a Millennium Falcon hiperűr-sebességbe kapcsolásakor látható jellegzetes elmosódó csillagok együttese szép plakátot eredményezett.

http://mno.hu/

A lengyel Witold Dybowski kissé lelőtte a poént a Darth Vader szétrobbanó fekete páncélját ábrázoló plakáttal, igaz a képi megjelenítés ötletes. Mint a BBC szerzője megjegyzi, tüzetesebben nézve Vadert, mindenféle fogaskereket, tekercset, egyéb kütyüt láthatunk, mintha csak egy kamera vagy egy mozigép darabjai alkotnák és pusztítanák el egyben a sötét nagyurat. „Lehet, hogy Dybowski ezzel azt akarta üzenni, hogy a mozit egyszerre lehet jó és rossz ügy érdekében is használni?” – teszi fel a kérdést Christian Blauvelt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »